Door
Matthijs en Nienke Veenland
Melkveebedrijf
“Tijdens het broedseizoen proberen we de vogels zoveel mogelijk met rust te laten. We wandelen liever niet door het land maar observeren en genieten zoveel mogelijk vanuit de trekker, de auto of de vogelkijkhut, die onze buurman op de hef van zijn trekker heeft gebouwd. Liefhebbers en nieuwsgierigen zijn natuurlijk van harte welkom.”
Matthijs en Nienke gaan al in de winter voor hun weidevogels aan de slag. De twee plas-drassen op het land hebben dan onderhoud nodig. Midden in beide gebieden liggen eilandjes voorzien van schelpen, zodat ook kluten en plevieren komen broeden. Die schelpen vullen zij ieder jaar aan. Dit strooisel ligt op antiworteldoek. Ondanks dat schiet er altijd toch onkruid op. Dat halen ze weg, want daar houden deze soorten niet van.
Het maïsland van Matthijs en Nienke trekt ieder jaar kieviten. Met vrijwilligers en studenten worden de broedparen en kuikens in gaten gehouden. De nesten worden niet alleen met bamboestokken gemarkeerd, maar voor het eerst ook ingevoerd met de weidevogel-app.
De afgelopen jaren zagen Matthijs en Nienke het aantal predatoren toenemen. In een paar kuilverkavelingsbosjes vlakbij bivakkeren meerdere roofvogelpaartjes en op ongeveer 200 meter afstand van de plasdras nestelde een bruine kiekendief. Verder zien ze geregeld wezels en hermelijnen. En het aantal zwarte kraaien en mantelmeeuwen neemt ook toe. Als er zo’n rover voorbij komt, zie je de vogels vechten voor hun nest en kuikens.
De plasdrasgebieden werken als een magneet op weidevogels. Soms zijn het voorbijtrekkende gasten, zoals kemphaan, witgatje en grauwe franjepoot. De kuikens groeien razendsnel op. Zo ook de kuikens van de kleine plevier. Die worden ieder jaar geringd en dan maar hopen dat ze volgend jaar weer terugkomen.
Matthijs en Nienke zijn van mening dat weidevogelbeheer, met enkele aanpassingen, prima toe te passen is op vrijwel iedere bedrijfsvoering. Daarvan is hun bedrijf een goed voorbeeld. Liefhebbers en nieuwsgierigen zijn van harte welkom om te komen kijken. Vooral andere boeren mogen komen kijken, want die spelen de belangrijkste rol in de weidevogelbescherming.