Als onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid is een Klimaatakkoord gesloten. Deze overeenkomst tussen veel organisaties en bedrijven heeft als doel de CO2-uitstoot in 2030 met 49% te verminderen ten opzichte van 1990. Door het samen te doen ontstaat draagvlak: dat is keihard nodig om dit doel te halen.
Nederland heeft besloten tot 95% minder CO2-uitstoot in 2050. Opwekking van hernieuwbare elektriciteit moet groeien van 14% nu (2019) naar 70% in 2030. Er wordt fors ingezet op wind- en zonne-energie. Lokale overheden zullen via zogenaamde regionale energiestrategieën (RES'en) bepalen hoe en waar de duurzame stroomopwekking plaats gaat vinden. Nederland heeft ook een internationale verantwoordelijkheid, vooral ten aanzien van ontwikkelingslanden, die in veel gevallen ernstig te lijden hebben onder klimaatverandering.
De opwarming van de aarde heeft grote gevolgen voor mens en dier. Het wordt warmer, de zeespiegel stijgt en regenpatronen veranderen wereldwijd. Sommige gebieden krijgen te maken met extreme droogte, terwijl andere gebieden juist een teveel aan regen krijgen. Deze veranderingen leggen grote druk op leefgebieden van vogels en op onze eigen omgeving. Het beperken van de opwarming tot 1,5°C (max. 2°C), zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs, vereist stevige maatregelen.
Natuur is een sterke bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering en het opvangen van de gevolgen daarvan (droogte, hittestress, overstromingen etc.). Een vitale natuur draagt zowel bij aan klimaatmitigatie (het verminderen van broeikasgassen (CO2, methaan, lachgas en waterdamp) in de atmosfeer), als aan klimaatadaptatie (het wapenen van natuurlijke en menselijke systemen tegen de gevolgen van klimaatverandering).
Maar de energietransitie, een onderdeel van onze klimaatopgave, kan ten koste gaan van de natuur. Voor de aanleg van wind- of zonneparken wordt al snel gekeken naar natuurgebieden en vaak belangrijke vogelgebieden op land en water.
Vogelbescherming is een voorstander van een ambitieus klimaatbeleid, met een focus op: