Vogelsoorten kunnen uitsterven op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Dat is meestal het gevolg van menselijk handelen, zoals verlies en aantasting van hun leefgebied, excessieve jacht, vervuiling, introductie van invasieve exoten en door de mens veroorzaakte klimaatverandering.
Sinds 1900 zijn de volgende broedvogelsoorten uitgestorven in Nederland: duinpieper, goudplevier, griel, hop, klapekster, lachstern, ortolaan, roodkopklauwier, zuidelijke bonte strandloper (Rode Lijst 2017). Deze soorten zijn alle nog jaarlijks in Nederland aanwezig als doortrekker of wintergast, maar komen niet langer tot broeden (in recente jaren zijn er wel incidentele broedgevallen geweest van Hop en Lachstern).
Tien ernstig bedreigde vogelsoorten, zoals korhoen, grauwe gors en velduil, dreigen ook te verdwijnen als broedvogel in Nederland. Veel van deze soorten zijn in staat om op eigen kracht terug te keren als broedvogel indien de oorzaken van hun verdwijnen zijn opgelost.
*) Hier is voor ‘Europa’ gekozen in plaats van ‘Nederland’ vanwege de grensoverschrijdende samenhang van broedvogelpopulaties; daarnaast is Europa het herkomstgebied van potentiële nieuwe broedvogels voor Nederland. Ook vormen Europese richtlijnen de basis voor onze natuurwetgeving.