Navigatie overslaan
Bergeend / Hans Peeters Alle berichten

Nu te zien: de bergeend

Geplaatst op 6 juni 2024

De bergeend is nu eens een soort waar we geen sombere geluiden over hoeven laten horen, want het gaat er gewoon goed mee. De aantallen broedparen zijn al zeker veertig jaar stabiel en liggen ergens tussen de 5000 en 8000 paar. Best een grote marge, omdat het daadwerkelijk aantal broedende bergeenden in een gebied erg moeilijk te tellen is. Zo verzamelen bergeenden zich door de broedtijd heen in groepen.

Goed verborgen nesten

De vrouwtjes zijn uiterst behoedzaam als ze na een broedpauze om voedsel te zoeken weer hun goed verborgen nesten opzoeken, vergezeld door de waakzame mannetjes. Bergeenden broeden liefst in verlaten konijnenholen, vooral in de duinen. Hun nesten zijn ook te vinden onder rietschoven, onder een stapel hout, in ruigte enzovoorts.

Bergeend / Aja de Jonge Fotogalerij Bergeend / Aja de Jonge Fotogalerij

Crèches

De bergeend heeft een bont, opvallend verenkleed. Maar dan die snavel! Is er een vogel die een nóg rodere snavel heeft dan de bergeend? Die van het mannetje is dieprood, met ook nog eens een flinke knobbel. Het vrouwtje is stemmiger gekleurd en heeft meestal een witte vlek aan de snavelbasis. In juni komen de bergeenden tevoorschijn met hun donsjongen, en die zien er echt heel anders uit. Leuke, zwartwit getekende jonkies. Meerdere families mengen vaak tot crèches van wel tientallen vogels.

Helletocht

De jonge bergeendjes hebben na het uitkomen snel open water nodig om aan voedsel te komen. Mugjes en hele kleine waterdiertjes die ze van de oppervlakte en duikend bemachtigen. Daarvoor moeten ze soms flinke afstanden sjouwen. Bijvoorbeeld op Schiermonnikoog, daar leiden de bergeenden hun jongen van de duinen, door de polder naar het wad. Tijdens die helletocht zijn de jongen erg kwetsbaar voor bijvoorbeeld grote meeuwen, die zo’n bergeendje in één keer inslikken.

Bergeend / Hans Peeters Bergeend / Hans Peeters

Ruien in grote groepen

In de loop van de zomer groeit een deel van de jongen voorspoedig op. De volwassen bergeenden trekken in die periode allemaal naar de Waddenzee, waar aan de Friese waddenkust tienduizenden bergeenden zich verzamelen om hun verenkleed te ruien. Dat ruiproces is radicaal: de vogels verliezen in korte tijd al hun handpennen, waardoor ze niet kunnen vliegen. Daarom is een veilige, rustige ruiplaats met veel voedsel essentieel voor bergeenden.

Bergeenden kun je op veel plaatsen in het open land tegen komen, niet alleen aan de kust zoals vroeger. Toch is Laag-Nederland bij uitstek bergeendenland; daarbuiten vind je ze vooral langs de rivieren.

Meer weten?

Meer weten over bergeenden? Kijk dan in onze digitale vogelgids

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop

Meer verhalen .... in Vogels

Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.

Lees meer