Navigatie overslaan
Toendrarietgans / Jan Lok Alle berichten

Nu te zien: de toendrarietgans

Geplaatst op 19 december 2024

Toendrarietganzen moet je echt vroeg in de winter opzoeken. In februari trekken ze alweer weg. Daarom deze week, nu te zien: de toendrarietgans. Zoek hem vooral op akkers.

Op Texel ben ik gezegend met heel wat soorten ganzen die het eiland bezoeken. Met de zeldzaamheden erbij heb ik inmiddels elf soorten gezien. Ganzen horen er bij en met hun geluiden en massaliteit geven ze nog meer kleur aan de Wadden. Rotganzen, die kleine zeegansjes zo kenmerkend voor de eilanden, die zijn mijn favorieten.

Toendrarietgans / Wil Leurs AGAMI Toendrarietgans / Wil Leurs AGAMI

Klinkt als fagot

Een grote zwak heb ik ook voor de toendrarietgans. Een bedaarde gans die er ineens is in oktober. Het bedaarde zit hem, behalve dat ze meestal rustig lopen te foerageren, ook in het geluid. Ze zijn stiller dan andere ganzen – ook in vlucht – en de geluiden die ze maken zijn aangenaam om te horen. Niet dat gebral van grauwe ganzen dat iedereen wel kent en bepaald niet bijdraagt aan hun toch al geringe populariteit. Nee, de roep van de toendrarietgans is sonoor en klinkt als een fagot. Het prachtige, donkerbruin met grijs gekleurde en subtiel met witte lijntjes getekende verenkleed, gaat vooral bij donker winterweer volledig op in zwart akkerland. De worteloranje poten onderscheidt hem van de kleine rietgans, net als met oranjegeel-zwarte snavel. Op afstand valt vooral de donkere hals, kop en snavel op.

De toendrarietgans is een echte akkergans. Als enige Waddeneiland heeft Texel veel bouwland, dus vanaf oktober kijk ik naar hem uit. Met duizenden zitten ze op vooral akkers met oogstresten, van vooral bieten, maar ook wortelen, maïs en aardappelen. Ze zorgen daarom nauwelijks voor landbouwschade.

Toendrarietgans / Wil Leurs AGAMI Toendrarietgans / Wil Leurs AGAMI

Vertrekt in februari

In de groepen overwinterende toendrarietganzen kun je de families onderscheiden, want die blijven steeds bij elkaar, tot het voorjaar. Aan het einde van de dag vliegen toendrarietganzen massaal naar de slaapplaats, dat uit open water bestaat. Op Texel slapen ze in de Slufter, elders op vennen en in grote meren. De slaaptrek is een geweldig spektakel, dat gepaard gaat met een flink kabaal als ze met duizenden tegelijk overvliegen. In de ochtendschemer vliegen ze weer terug naar de voedselgebieden, die soms tientallen kilometers ver van de slaapplaats vliegen.

Om toendrarietganzen te zien moet je niet te lang wachten, want al in februari verlaten ze ons land. Dan schuiven ze op naar het oosten, om uiteindelijk in de toendra’s van Siberië te gaan broeden, waar verreweg de meeste broeden.

Meer weten?

Meer weten over de toendrarietgans en waar je ze nu kunt zien? Kijk dan in onze digitale vogelgids

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop

Meer verhalen .... in Vogels

Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.

Lees meer