Door
Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 8 juni 2017
Er zijn legio manieren waarop binnen de bebouwde kom vogelnesten worden verwoest: (ver)bouwen, renoveren, kappen, slopen... Als het nest in gebruik is mag dat nooit. Van sommige vogels zijn nesten zelfs het hele jaar beschermd, dus óók als het nest niet in gebruik is! Zoals van huismus en gierzwaluw. (De provincie kan daar wel een ontheffing voor verlenen.)
Ziet u nestverstoring, vraag dan even hoe het zit en pleeg dat telefoontje als het nodig is. Vaak weten mensen niet dat broedende vogels beschermd zijn, of hoe afhankelijk ze zijn van een broedplaats. Gierzwaluwen bijvoorbeeld, gebruiken ieder jaar hetzelfde nest en er zijn weinig goede plekken voor ze. Niet voor niets dus jaarrond beschermd! (U kunt ze wel helpen aan nieuwe nestgelegenheid.)
Verder kunnen handhavers niet optreden als niemand aangifte doet en dan komt er natuurlijk nooit verbetering in de situatie.
Ziet u verstoringen in het buitengebied? Geef de situatie door via natuurverstoring.nl. Denk hierbij aan afvaldumpingen, vernielingen, stroperij, faunavergiftiging, illegale houtkap enzovoort.
Het mooiste is het als de betrokkenen geïnspireerd raken en wat willen doen, zodat het na sloop, bouw of renovatie goed toeven is voor mensen én vogels. Alleen al uit welbegrepen eigenbelang zou dat niet zo gek zijn, want mensen voelen zich nu eenmaal gelukkiger in een natuurlijk omgeving.
Bij renovatie of nieuwbouw zijn er een aantal mogelijkheden om mensen goed te informeren over wat ze kunnen doen: