Door
Gert Ottens
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 25 april 2020
De ‘ergste’ vogelliefhebbers zijn dit jaar gehandicapt. Onbezorgd eropuit trekken en alles proberen te zien wat er op vogeltrekgebied gebeurt, kan nu niet. Neemt niet weg dat er genoeg mogelijkheden overblijven om ook in 2020 nog van de vogeltrek te genieten. Bijvoorbeeld tijdens het halen van de frisse neus. Dus, zet uw ogen open en uw oren op steeltjes. Ook dit jaar gebeuren er weer bijzondere dingen.
Dat weten we niet in de laatste plaats dankzij vrijwilligers die jaarlijks overal in Nederland de vogeltrek in de gaten houden op zogenaamde trektelposten, daarbij uiteraard wel rekening houdend met de Corona-maatregelen.
Wat maakt 2020 nu al tot een bijzonder vogeltrekjaar? De wind! Al weken zit de wind in de oostelijke hoek. En Nederland is in dat opzicht uitstekend gepositioneerd. Want bij oostenwind worden veel vogels in het voorjaar naar de Noordzeekust ‘geduwd’, waardoor in de kuststrook een concentratie van trekvogels ontstaat.
Aan de kust is de laatste tijd dan ook spectaculaire trek waargenomen. Duizenden boerenzwaluwen, gras- en boompiepers en gele kwikstaarten zijn al genoteerd en het lijkt nog wel even door te gaan. En over zee vliegen ook vele duizenden dwergmeeuwen, visdieven en regenwulpen. Ongekend!
De zon heeft ook veel geschenen dit voorjaar. Dit is voor roofvogels en andere grote zwevers – zoals ooievaars – goed nieuws. Ze kunnen dan zonder de vliegspieren al te zeer in te spannen flink wat kilometers maken. De laatste weken lijkt het als gevolg hiervan overal rode wouwen, zwarte wouwen en visarenden te regenen.
Als de oostenwind nog meer aanhoudt, dan komen ongetwijfeld ook roodpootvalken ‘los’. De eersten zijn al waargenomen. Ook in het binnenland, dus iedereen kan er nu van genieten, zelfs vanuit de tuin of tijdens een ommetje.
Behalve bijzondere aantallen en soorten kan er ook pardoes een dwaalgast opduiken. Die worden dit voorjaar niet breeduit gemeld, om te voorkomen dat al te drieste vogelaars toch uitrukken.
In algemene zin zijn dit jaar opvallend: de behoorlijke aantallen steppekiekendieven. En er is een dwergarend waargenomen boven Haarlem en er zijn grijze wouwen gemeld. Ook vlogen er twee havikarenden rond in maart-april (resp. de 4e en 5e waarneming voor Nederland ooit).
Opmerkelijke zangvogels waren er dit voorjaar ook, zoals een balkankwikstaart (3e waarneming ooit voor Nederland), een citroenkwikstaart en een zwartkeellijster.
Omdat veel vogelaars nu noodgedwongen in hun tuin blijven, blijkt dat veel waarnemingen van trekvogels op te leveren. Lokale appgroepen melden vanwege de veiligheidsmaatregelen wel alleen de overvliegende vogels. En dat gebeurt dan ook massaal.
En gaat u niet voor de bijzonderheden? ‘Onze eigen’ vogels die nu terugkeren zijn natuurlijk ook leuk om weer voor het eerst te ontdekken. Zo is nu de tijd dat de gierzwaluwen weer terugkomen.
Dus mocht u het thuiswerken eens willen onderbreken, zelfs vanuit het comfort van een tuinstoel is het mogelijk om de voorjaarstrek van 2020 mee te maken. Sterker nog: het is misschien een uitstekende manier om het virus - waar mogelijk - even achter u te laten en gewoon te genieten van wat de natuur nu te bieden heeft
In onze succesvolle serie veldgidsen verschijnt een bijzonder deel, speciaal gericht op het determineren van vogels tijdens hun trek, met de nadruk op de roep – heel iets anders dan het herkennen van vogels in tuin of bos.
In deze gratis vogelcursus voor beginners leert u van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. U ontvangt meteen
de eerste vogelles per mail.