Geplaatst op 1 november 2018
De natuurlijke rijkdom in steden en dorpen staat onder druk. Voor vogels die gebonden zijn aan een stedelijke omgeving – bijvoorbeeld huismussen en gierzwaluwen – is het steeds moeilijker om aan voldoende voedsel en geschikte nestgelegenheid te komen. Daarom slaat Vogelbescherming graag de handen ineen met Nijmegen om in die stad het tij te keren.
Niet alleen voor de natuur is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor een groenere inrichting van Nijmegen, dat geldt ook voor bewoners. Een meer natuurvriendelijke stad is namelijk gezonder en helpt ook om pieken in regenval op te vangen en de stad minder heet te laten worden. Alle inwoners profiteren daarvan.
Een congres is een uitgelezen kans om de burgers bijeen te brengen die zich in Nijmegen inzetten voor natuur in en om de stad. Zo kan de stad samen met hen in beeld te brengen waar meer ruimte kan worden gemaakt voor stedelijke natuur. Gezamenlijk kunnen de ideeën vervolgens worden uitgedragen, zodat de kansen ook daadwerkelijk worden benut.
Tijdens de conferentie vragen we de betrokken professionals en groene vrijwilligers actief mee te denken hoe Nijmegen aantrekkelijker kan zijn voor vogels en andere soorten. Dit doen we door de onderzoeksgegevens die de vrijwilligers hebben verzameld te analyseren, en vervolgens prioriteiten te bepalen en ideeën te genereren. Dat levert een set concrete adviezen op aan de gemeente Nijmegen.
Wethouder Harriët Tiemens is aanwezig bij de afsluiting om de eerste adviezen direct al in ontvangst te nemen.
Wilt u meer weten over het programma of u zelf aanmelden? Kijk dan hier.
Vogelbescherming heeft een reeks factsheets over stadsvogels gepubliceerd voor gemeenten, bedrijven, bouwers, bewoners en andere betrokkenen.
De Checklist Groen Bouwen biedt hulp bij effectief 'vergroenen'. We helpen iedereen op weg die zich bezig houdt met nieuwbouw, renovatie, projectontwikkeling of planvorming. Grote partijen, maar ook particulieren met een eigen huis.