Navigatie overslaan
Grutto / Marc Guyt AGAMI Alle berichten

Samen weidevogels beschermen in Sandfirden

Geplaatst op 19 augustus 2024

Het Friese Idzega is een aanrader voor weidevogelliefhebbers. Tijdens het broedseizoen hoor je hier nog overal de baltsroep van grutto, kievit, tureluur en veldleeuwerik. Heb je je kans gemist afgelopen voorjaar? Geen nood. Natuurvlogger Youri Jongkoen maakte een digitale rondleiding. Wandel mee en geniet!

Het schiereiland Sandfirden is een pareltje binnen het toch al zo mooie Idzega. Wie in het voorjaar voorbij het kerkje van Sandfirden rijdt, waant zich bijna terug in de vorige eeuw. Uitgestrekte weilanden, geel en roze van de bloemen en kruiden, en overal zoemende insecten. Aan de horizon geen bebouwing, hooguit de mast van een schip dat langzaam voorbijvaart achter de dijk. En in de lucht de roep van talloze weidevogels. Zo mooi kan het boerenland zijn.

Gered door het Rijke Weide Vogelfonds

In 2023 gingen op Sandfirden twee weidevogelboeren met pensioen. Vogelliefhebbers hielden hun hart vast. Als de grond verkocht zou worden aan een intensieve boer, zou dat het einde betekenen voor de weidevogels in het gebied. Gelukkig besloten de stoppende boeren hun land te verkopen aan het Rijke Weide Vogelfonds. Ook de plaatselijke kerk was bereid haar percelen op Sandfirden aan het fonds over te dragen, en buurman-grondbezitter het Andla Fonds besloot mee te doen met het weidevogelvriendelijke beheer. Zo werd in één klap het hele schiereiland veiliggesteld voor de weidevogels.

Boeren mét de natuur

Het land wordt gepacht door Durk Breeuwsma, een bevlogen weidevogelboer die een nieuw bedrijf kon starten op Sandfirden. Hij doet wat hij kan om het de vogels naar de zin te maken, en in zijn weilanden graast Fries Roodbont- en Fries Zwartbont-vee, traditionele rassen die je nog maar zelden ziet. Durk streeft naar een gesloten kringloop op zijn bedrijf.

Kijk bijvoorbeeld naar de rietkragen die het land omzomen. Die worden gemaaid, zodat zich hier geen roofdieren kunnen verschuilen die het op de weidevogeleieren en -kuikens hebben voorzien. Het rietmaaisel gebruikt Durk als strooisel in de potstal van zijn koeien. Het mengsel van maaisel en ruwe mest rijdt hij later weer uit over het land. Dat trekt bodemdieren en insecten aan, en daar leven de weidevogels dan weer van. Een mooi boerenbedrijf kan op deze manier prachtig samengaan met de natuur.

Videostill Sandfirden Videostill Sandfirden

Een gift voor de inrichting

Dankzij een grote gift van een mevrouw die anoniem wil blijven, kon Vogelbescherming bijdragen aan de inrichting van Durks percelen. Meer nattigheid, daar ging het vooral om. In het vroege voorjaar van 2024 werden vele meters buizen in de grond gelegd zodat Durk zijn land beter nat kan houden. Slootkanten werden afgegraven voor een geleidelijke overgang van nat naar droog. En met pompjes en overstorten kunnen delen van het land onder een laagje water worden gezet. In deze ‘plasdrasgebieden’ kunnen de weidevogels uitrusten en foerageren. Op de drassige randen groeien andere planten dan op de drogere stukken, waardoor de biodiversiteit ook toeneemt.

Digitale rondleiding Youri

Ben je nieuwsgierig geworden? In zijn vlog laat Youri je zien hoe Sandfirden er in het broedseizoen van 2024 bij lag.

En wil je meer zien van Idzega en Sandfirden? Bekijk dan ook de andere vlogs op de website van het Rijke Weide Vogelfonds.

Investeren in weidevogels

Een rijk boerenland waarin weidevogels volop de ruimte krijgen, daar zet het Rijke Weide Vogelfonds zich voor in. Malse weilanden vol bloemen, kruiden en insecten. Plekken waar de weidevogels hun nesten kunnen maken, en waar hun kuikens veilig kunnen opgroeien. Het fonds koopt op strategische plekken grond. Die blijft gewoon beschikbaar als boerenland - maar dan wel onder strikte voorwaarden, met maximale aandacht voor vogels en natuur.

Wil je ook investeren in weidevogels? Kijk hier voor meer informatie of neem contact op met Sandra Peters (06-12176257).

Onze boerenlandvogels

Waar hoor je nog het heldere 'grutto, grutto’? De vogels van het boerenland hebben onze hulp nodig, vóór de allerlaatste vogel of bloem verdwenen is. Onze inzet: meer natuurrijk boerenland.

Hoe kun je helpen?

Alles over weidevogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over weidevogels.

Download factsheets