Navigatie overslaan
Spreeuwen / Johan Scholtens Fotogalerij Alle berichten
Spreeuwen / Johan Scholtens Fotogalerij Ruud van Beusekom

Door Ruud van Beusekom
Vogelbescherming Nederland

Nu te zien: de spreeuw

Geplaatst op 1 augustus 2024

Nu te zien, de spreeuw? Die zie je toch het hele jaar door? Jazeker, maar in deze tijd van het jaar valt er veel te zien aan en te vertellen over de spreeuw. Over de rui en de nazomertrek van de spreeuw.

Afgelopen week zat ik op de boot van Texel naar Den Helder. De zon was nog maar tien minuten op. Door de kijker richtte ik mijn blik op de Mokbaai, want vogels als eiders, grote sterns, lepelaars en kleine zilverreigers zijn eigenlijk niet te missen. De meeste indruk echter maakte de enorme wolken spreeuwen, die met tienduizenden tegelijk hun slaapplaats verlieten.

Spreeuwenwolk / Jelle de Jong Spreeuwenwolk / Jelle de Jong

Zomertrek

Tellen kun je ze niet, zoveel – maar schatten wel door de groepen per 1000 af te passen. Minstens 35.000 exemplaren rolden over het oude land van Texel noordwaarts, een prachtgezicht. Om een dag te beginnen die in het teken staat van voedsel zoeken. ’s Avonds zullen deze spreeuwen weer terugkeren naar deze traditionele slaapplaats die al jaren in gebruik is door spreeuwen.

Spreeuw Jos de Witte Fotogalerij Spreeuw Jos de Witte Fotogalerij

Voor wie er een beetje op let: het valt op dat het aantal spreeuwen nu snel groeit, je ziet op steeds meer plaatsen grote groepen rondvliegen. Is dat niet wat vroeg voor najaarstrek? Nu is het begrip najaarstrek heel ruim, want veel vogels trekken al weg uit de broedgebieden zodra het broedseizoen voorbij is. Bij spreeuwen is echter sprake van opvallende zomertrek. Die begint al vroeg na het uitvliegen van de jongen van het eerste broedsel (eind mei) en duurt tot half augustus. De jonge spreeuwen trekken dan ook vaak naar het noorden en noordwesten en kunnen uit Noord-, West- en Oost-Europa komen.

Spreeuw juveniel / Peter van Graafeiland Spreeuw juveniel / Peter van Graafeiland
Spreeuwenfamilie / Anne-Rie de la Cousine Fotogalerij Spreeuwenfamilie / Anne-Rie de la Cousine Fotogalerij

Groot verschil tussen jong en oud

Spreeuwen foerageren nu massaal in gemaaide graslanden, waar ze vooral wormen en insectenlarven als emelten eten. De jonge vogels zijn heel duidelijk van de volwassen vogels te onderscheiden en vormen de hoofdmoot van de groepen. De jongen zijn nu in juveniel kleed en zijn helemaal bruin. Ze ruien de komende weken naar het eerste winterkleed, waarbij ze alle veren ruien, ook de vleugel- en staartpennen. Veel jonge spreeuwen zie je dan in het opvallende overgangskleed, vaak met een fraai schortje voor. Als ze helemaal klaar zijn met de rui, in september, zijn nauwelijks meer te onderscheiden van de volwassen vogels.

Spreeuw / Wil Leurs Agami Spreeuw / Wil Leurs Agami

De volwassen vogels raken hun zomerkleed nu ook snel kwijt en veranderen van glimmend, “vetzwart” gekleurde, in rijk met wit bestippelde vogels. Hiermee gaan ze de winter in. De snavel verkleurt ook van geel naar zwart. In de nawinter kleurt de snavel weer geel. De witte stippels slijten van de veren en het voorjaarskleed komt dan tevoorschijn.

Als over een paar weken de bessen van vele soorten rijp zijn, zoals die van de vlier, dan zullen spreeuwen daar massaal op duiken. En begint ook de echte najaarstrek van de spreeuw, een van de meest spectaculaire trekverschijnselen in ons land. De piek daarvan is in oktober en november.

Steun trekvogels

Langs de trekroute en in overwinteringsgebieden neemt de druk op het landschap toe. Waar vinden trekvogels nog ruimte? Wat zou het mooi zijn als zij overal kunnen rekenen op voldoende voedsel, veiligheid en rustplekken. Help je mee aan grenzeloze bescherming?

Ja, ik help de trekvogels

Online cursus zangvogels

In de cursus Fluitend je tuin in: zangvogels in Nederland ontdek je twaalf vogels die je in je eigen tuin of op je balkon kunt tegenkomen. Je ontvangt daarnaast ook een basisles over tuinen met leuke feitjes en tips voor hoe je jouw tuin vogelvriendelijk kunt maken.

Inhoud cursus