Navigatie overslaan
Blauwvoorhoofd amazone / Hans Peeters Alle berichten
Blauwvoorhoofd amazone / Hans Peeters Hans Peeters

Door Hans Peeters
Natuurjournalist

Meld misdaad anoniem: ook illegale vogelhandel

Geplaatst op 6 maart 2020

De natuur wordt leeggeplunderd; vogels gevangen om bij een liefhebber in een kooi te belanden. Malafide handelaren verdienen hier veel geld aan. Weet u van dergelijke praktijken? Meld dit bij Meld Misdaad Anoniem.

De meesten van ons kennen Meld Misdaad Anoniem na oproepen op televisie bij moorden, drugshandel en andere zware criminele delicten. Maar ook voor illegale handel in beschermde planten en dieren staat Meld Misdaad Anoniem tot uw beschikking. Overdreven?

Met illegale handel in beschermde vogels – ook wel wildlife crime genoemd – wordt wereldwijd veel geld verdiend. Naast illegale handel in drugs en vuurwapens staat illegale dierenhandel in de top drie van zware criminaliteit.

Geelvleugelara / Hans Peeters Vleugels van de geelvleugelara werden groen geverfd om hem op een groenvleugelara te laten lijken, een minder streng beschermde soort. Geelvleugelara / Hans Peeters

Papegaaien omkatten

Onlangs nog was een Nederlandse vogelhandelaar in het nieuws omdat hij de vleugels van geelvleugelara’s - een zwaar beschermde papegaaiensoort - groen had geverfd, om ze zo op een andere soort te laten lijken. Om groenvleugelara’s te verhandelen kan men namelijk vrij eenvoudig een vergunning verkrijgen. De geelvleugelige familiegenoot is veel zeldzamer en particuliere handel in geelvleugelara’s is verboden. Door de vogels ‘om te katten’ dacht de handelaar grof geld te verdienen aan deze transactie. De hoofdverdachte hoorde twaalf maanden gevangenisstraf tegen zich eisen.

Dikbekpapegaai / Pixbird Dikbekpapegaaien uit Indonesië worden in plastic kokers het land uit gesmokkeld. Dikbekpapegaai / Pixbird

Kolibries in onderbroek

Op papier lijken de dieren legaal gevangen of gefokt, maar in werkelijkheid worden vergunningen en documenten vervalst. Ook wordt simpelweg een andere naam gegeven van een veel gelijkende vogelsoort, die niet of minder zwaar beschermd is. Smokkelaars vervoeren vogels over de wereld in geheime vakken van koffers, in plastic flessen of kokers en in binnenvoeringen van kleding.

Enkele jaren geleden werd zelfs een Nederlander betrapt met levende kolibries in zijn onderbroek, die hij zo uit Frans Guyana probeerde te smokkelen. Een groot deel van de dieren overleeft het benauwde transport vaak niet.

Schoenbekooievaar en dubbelhoornige neushoornvogel / Hans Peeters De meest onverwachte vogelsoorten worden door ‘liefhebbers’ gehouden, zoals de dubbelhoornige neushoornvogel en schoenbekooievaar. Schoenbekooievaar en dubbelhoornige neushoornvogel / Hans Peeters

De consument bepaalt

Legale en illegale handel gaan vaak samen. Er zijn voorbeelden te over dat een legale vogelhandel dient als dekmantel voor de illegale activiteiten. Bonafide vogelhandelaren niet te na gesproken natuurlijk, want gelukkig hebben de meeste handelaren geen boter op het hoofd. Maar zoals vaak bederft een kleine groep het voor de rest, die wel te goeder trouw is.

Dikwijls gaat het om soorten waarmee moeilijk of niet gekweekt wordt. Het is dan veel gemakkelijker om dergelijke vogels in het wild te vangen en via een verborgen circuit te verhandelen. Illegale handelaren bepalen hierdoor de vraag naar zeldzame soorten bij de consument. Maar de vogelliefhebber die vogels in een kooi of achtertuin houdt, bepaalt uiteindelijk zelf of hij een bepaalde soort wel of niet koopt.

Blauwgele ara en blauwvoorhoofd amazones / Hans Peeters In de jaren negentig kwamen transporten met honderden papegaaien, zoals blauwgele ara’s en blauwvoorhoofd amazones, aan op Schiphol. Blauwgele ara en blauwvoorhoofd amazones / Hans Peeters

Serieuze illegale business

Er gaat dus veel geld om in de illegale vogelhandel. Erger is dat zeldzame vogels uit de vrije natuur gehaald worden en de rest van hun leven opgesloten worden. Levenslang. Wildlife crime is daarom serieuze illegale business die we niet tolereren en tegen moeten gaan.
Vermoed u dat beschermde vogels illegaal naar Nederland zijn gekomen? Meld dit dan anoniem.

Wat u kunt melden:

  • Om welke vogelsoorten het gaat
  • Waar ze vandaan komen
  • Hoe ze naar Nederland kwamen
  • Wie de betrokken handelaar is
  • Waar de vogels worden verkocht en aan wie
  • Websites waar de vogels worden aangeboden
  • Fraude met registraties, importvergunningen of overdrachtsverklaringen.
Reuzentoekan / Hans Peeters Reuzentoekans tijdens een illegaal transport. Reuzentoekan / Hans Peeters

Legaal of illegaal?

Hoe kunt u illegale vogels herkennen, die worden gehouden of te koop worden aangeboden?

  • Vogelsoorten worden onder een andere naam aangeboden
  • Ze lijken gekweekt, terwijl dit vrijwel onmogelijk is
  • Ze zijn ineens volop verkrijgbaar voor een opvallend lage prijs
  • Ze hebben een onduidelijke herkomst
  • Ze worden via verborgen kanalen verkocht.

Video in nieuw venster openen

Hebt uw kennis van illegale vogelhandel?

Meld dit online via www.meldmisdaadanoniem.nl of bel 0800-7000.

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Gerelateerde items