Door
Kees de Pater
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 16 maart 2017
Van het Wilhelmus zingen op school tot de vraag of we nog wel een tolerante empathische samenleving zijn. Nederlands zijn in allerlei varianten stond vaak centraal tijdens de afgelopen campagneperiode. Het Nederlands landschap en onze nationale natuur speelden daarbij géén enkele rol. Terwijl dat wel heel hard nodig is.
Het komend kabinet moet de grutto redden anders valt het doek en wordt het echt stil op het boerenland. Dat geldt eigenlijk voor al het natuurlijk leven op het platteland. Over de top? Misschien een beetje maar het drama voltrekt zich voor onze ogen. Elk jaar broeden er minder grutto’s in Nederland. Wageningen Universiteit becijferde dat van de huidige 35.000 paar grutto’s er op termijn slechts 1200 zouden overblijven. Een populatie die dermate klein en kwetsbaar is dat uitsterven in Nederland niet uitgesloten kan worden.
Het komend kabinet moet de grutto redden anders valt het doek en wordt het echt stil op het boerenland.
Opeenvolgende kabinetten hebben te weinig gedaan om de neergaande trend van grutto’s te stoppen. De grutto is daarmee hét symbool van de natuurtragedie die zich op ons boerenland voltrekt. Het nu demissionaire kabinet leek aanvankelijk in te zetten op herstel van de weidevogels, maar de plannen die ze presenteerden waren ver onder de maat: geen heldere doelen, geen duidelijke maatregelen, geen extra financiële middelen.
Voor Vogelbescherming was toen de maat vol. Daarom hebben we een klacht bij de Europese Unie ingediend. Nederland houdt zich niet aan de Europese afspraken voor de bescherming van deze groep kwetsbare vogels. Dat het vooral op het boerenland zo slecht gaat met de natuur is geen wonder. Ons land heeft de meest intensieve geïndustrialiseerde landbouw die denkbaar is en dat eist zijn tol. Er is nauwelijks meer ruimte voor ander leven dan productieve gewassen.
Een nieuw kabinet kan dat veranderen door samen met boeren en natuurorganisaties een stevig nationaal programma voor de redding van weidevogels in te zetten. En door de weg naar natuurvriendelijke landbouw in te zetten. Daar zijn gelukkig ook goede voorbeelden van. Politieke partijen die de afgelopen jaren hun stem hebben laten horen voor een wezenlijk andere landbouw hebben flink wat zetels gewonnen. Hopelijk wordt die winst omgezet in de redding van de Nationale Vogel.
Ontvang maandelijks de beste artikelen van deze site via email. Tuintips, mooie vogels, columns, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.
Veel boeren zorgen voor rijke weides en akkers vol bloemen, vlinders en vogels. In dit magazine, Slimme Vogels, vertelt een aantal boeren hoe zij dat doen, een rendabel bedrijf combineren met de
zorg voor natuur.