Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Door
Hans Peeters
Natuurjournalist
Geplaatst op 1 maart 2018
Het is ronduit winters als we het terrein van Harmjan Dijkstra oprijden in Veendam. Tijdens onze fotosessie vielen ook de witte ijskristallen met bakken uit de hemel. Dit gaf de setting een fraaie winterse uitstraling. Voor de hut scharrelde een flinke groep vinken over de grond, dankbaar op zoek naar uitgestrooide zaden. In hun gezelschap bevond zich een aantal mooie kepen.
Omdat het al wat later in de winter is, beginnen de vogels aardig te kleuren. Langzaam verandert hun grijze winterjas in een veel mooier broedkleed. De oranje flanken en borstband komen al aardig op kleur. Bij de mannen gaat de nu nog grijze kop voorzichtig over in een fraai zwart kapsel. Bij de aanwezige mannetjes vinken is de kop al mooi op kleur, een fraaie blauwgrijze zomercoup.
De vijver voor de hut is bevroren, dus daar hebben we vandaag niet veel te verwachten. Op en in de talloze boomstronken en –stammen zitten her en der lekkere hapjes verstopt. Hoewel er regelmatig lange stiltes vallen, is er sprake van een gevarieerd en talrijk vogelaanbod. Kool- en pimpelmezen roetsjen heen en weer op zoek naar niet te versmaden zonnebloempitten. Drie verschillende grote bonte spechten hangen aan de stammen. Ze hebben een duidelijke voorkeur voor met allerlei zaden gevuld vet. Zowel roodborst als heggenmus scharrelen tussen de vinken en kepen door over de grond. Merels hebben hier duidelijk niet te lijden onder het usutu-virus en laten zich een klaargelegd appeltje goed smaken.
Natuurlijk is ons bezoek slechts een momentopname. Andere tijden van het jaar werden hier ook gefotografeerd: barmsijs, putter, geelgors, groene specht, zwartkop, appelvink, boomkruiper, zanglijster en ransuil.
De hut is ruim en gebouwd van gebruikte materialen, wel zo duurzaam. Je fotografeert door een grote opening, waarvoor juten gordijntjes ter camouflage dienen. Met je statief kun je hier goed uit de voeten en het is aan te raden wat meer afstand tot het raam te houden. Dit voorkomt verstoring.. Op winterse dagen is het raadzaam je goed aan te kleden, want het is binnen net zo koud als buiten.
De fotosetting bevindt zich achter op het ruime terrein van de eigenaar, die van oorsprong hovenier is.
Grenzend aan de tuinvogelhut bevindt zich een grote uitgegraven waterpartij. Daar broedt de ijsvogel en is een tweede fotohut bij de visstek geplaatst. Vanuit deze hut zijn al veel fraaie ijsvogelbeelden gemaakt. Zowel vissende, parende vogels als uitgevlogen jongen. Fotografen hebben dus de keuze.
De tuinvogelhut in Veendam verdient naar onze mening *** tot **** op een schaal van vijf!
Voor meer informatie kijk op de Facebookpagina ‘Vogelhut rond de Waterplas’. Reserveren kan per e-mail.
Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.
In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.