Navigatie overslaan
Keep vrouw / Hans Peeters Alle berichten

Fotohut van de maand De Hoge Veluwe

Geplaatst op 1 november 2018

Hans Peeters en Rob Kempers zijn op zoek naar de beste vogelfotohut van Nederland en België. Vogelhutten zijn bedoeld om dicht bij vogels te komen zonder ze te verstoren. Dit keer bezoeken ze de hut bij Schaarsbergen op De Hoge Veluwe.
Appelvink / Rob Kempers Appelvink / Rob Kempers Appelvink / Rob Kempers

Van grof wild naar vogels

De bronst van de edelherten is net achter de rug. Dagelijks stonden tientallen, zo niet honderden natuurfotografen in linie opgesteld om dit jaarlijkse natuurspektakel op de digitale sensor vast te leggen. De mooiste actiefoto’s kwamen voorbij op sociale media.

Nu de rust is weergekeerd in het uitgestrekte natuurgebied, wordt het tijd om onze focus te verleggen. Van het imposante plaatshert Hubertus naar de kleine vliegvlugge bosbewoners. We zijn vandaag gespitst op sijzen en appelvinken. Waarom niet? En in de herfst mag je de eerste overwinteraars uit het hoge noorden verwachten, zoals vinken en kepen. Onze verwachtingen zijn hoog gespannen.

Boomklever / Hans Peeters Boomklever / Hans Peeters Boomklever / Hans Peeters

Het zit niet altijd mee

Vorig jaar bezochten we voor dit blog in augustus al de fotohut bij Otterlo. De Vereniging Vrienden van De Hoge Veluwe heeft onlangs ook de bestaande hut bij de ingang van Schaarsbergen gerenoveerd. Een robuust onderkomen dat gemakkelijk ruimte biedt aan acht fotografen tegelijkertijd. Trek wel iets warms aan, want het waait nogal door. Voor de hut is een bosvijvertje aangelegd en enkele sierlijke takken en stronken maken het decor compleet.

Afgelopen zomermaanden fotografeerden we hier al leuke bosvogels, zoals zwarte mees, glanskop en kuifmees. Vandaag zit het echter niet mee. Ondanks het fraaie, nieuwe onderkomen laten de vogels het afweten. De fotobuit van een lange ochtend zitten bestaat uit: koolmees en boomklever. Hoe mooi die soorten ook zijn, niet iets om gelijk vanuit je dak te gaan.

Sijs en koolmees / Rob Kempers Sijs en koolmees / Rob Kempers Sijs en koolmees / Rob Kempers

Plan B treedt in werking

Na ons te hebben opgewarmd in het restaurant op het park, besluiten we over te schakelen naar plan B. We beproeven ons geluk opnieuw, maar nu in de vogelhut aan de kant van Otterlo. Die van juli vorig jaar dus. Hier is het meteen raak. Kool- en pimpelmezen komen op de waterplas af en nemen collectief een bad. De lange droge periode zorgt ervoor dat er elders weinig water te vinden is, zodat roodborsten, boomklevers, grote bonte spechten en rosse woelmuizen hier hun dorst komen lessen. Zo’n vijvertje werkt als een magneet.

In de kruinen van de grove dennen frazelt een groep sijsjes. Een voor een dalen ook zij af naar het plasje om te komen drinken. Ze zijn hier het gehele jaar aanwezig en de Veluwe vormt een belangrijk broedgebied in ons land.

Woelmuis / Rob Kempers Woelmuis / Rob Kempers Woelmuis / Rob Kempers

Iconische soorten

Afgelopen jaar hebben we vaker appelvinken mogen fotograferen en elke keer als zo’n vogel voor je lens verschijnt, stokt de adem in je keel. Ze zijn zo afwijkend en indrukwekkend met die dikke, forse snavel. Een en al kracht. Oké, ze zijn nu in het najaar wat fletser van kleur, maar het blijft een iconische soort.

Keep / Rob Kempers Keep / Rob Kempers Keep / Rob Kempers

Dat geldt trouwens ook voor de keep. Gasten uit het hoge noorden, die in gezamenlijke groepen met hun familiegenoten de vinken hierheen komen. Ze zijn wat forser dan de gewone vink, meer oranje van kleur met een fel gele snavel. Van de mannen in het gezelschap dringt nog iets van de zwarte kop, die hij in het broedkleed heeft, door het winterkleed heen. Erg verdraagzaam zijn ze niet en doen ronduit vervelend naar alle andere vogels bij de plas. Behalve de appelvink, daar hebben ze duidelijk ontzag voor.

Pimpelmees / Hans Peeters Pimpelmees / Hans Peeters Pimpelmees / Hans Peeters

Hutten op De Hoge Veluwe

De beschrijving van de hut bij Otterlo is nog eens na te lezen in het blog van augustus 2017. Zoals gezegd is de hut bij Schaarsbergen geheel gerenoveerd en biedt ruimte aan acht personen. Je fotografeert door een ruime opening en een stevige balk dient als ondergrond. Het beste kun je hier met een rijst- of pittenzak uit de voeten.
Luxe mag je niet verwachten; er is geen elektriciteit of verwarming aanwezig. Dichtslaan van luiken of deuren is niet mogelijk, want die zijn er simpelweg niet.
Het feit dat we vandaag pech hadden, zegt niets over de mogelijkheden in de toekomst. Een dag voordat wij er waren, had iemand er nog een zwarte specht gefotografeerd!

Fotohut Hoge Veluwe / Rob Kempers Fotohut Hoge Veluwe / Rob Kempers Fotohut Hoge Veluwe / Rob Kempers

Er zijn nu twee fotohutten operationeel op De Hoge Veluwe. Momenteel is een derde hut in aanbouw, aan de zijde van Hoenderloo. Reserveren kan en hoeft niet. De hutten zijn openbaar en men hoeft enkel de entree tot het park te betalen. Informeer eventueel aan de kassa of in het Bezoekerscentrum naar de juiste ligging van de hutten.
De hut bij Schaarsbergen verdient naar onze mening *** op een schaal van vijf!

Uitgerust op pad

  • Gebruik een rijst- of pittenzak, met een statief kun je niet uit de voeten
  • Telelens vanaf 200 mm tot 500 mm (vogels zitten ook erg dichtbij)
  • Volle camera-accu’s
  • Voldoende geheugen
  • Eten en drinken
  • Donkere, warme kleding

Fotograferen in een fotohut

  • Draag donkere onopvallende kleding
  • Zet een pet of hoed op als je hoogblond of verblindend grijs bent
  • Plaats geen spiegelende objecten in het kijkgat (thermosfles!)
  • Steek je lens niet te ver naar buiten en zwaai er niet enthousiast mee heen en weer (vogels zien de spiegeling van je lens ook in het water)
  • Praat niet te luid met elkaar

Meer over verantwoord fotograferen

Ga voor meer informatie over Het Nationale Park Hoge Veluwe en voor openingstijden naar www.hogeveluwe.nl.

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop