Door
Hans Peeters
Natuurjournalist
Geplaatst op 10 februari 2017
Een ruime, vrij toegankelijke hut, die gemakkelijk ruimte biedt aan 5 – 10 fotografen. De hut kijkt uit over de Lepelaarplassen en is eigendom van Het Flevo-Landschap. Het gehele jaar door valt hier wat te beleven. ’s Winters grote aantallen eenden; voorjaar broedkolonie aalscholvers; zomer ijsvogel en doortrekkende visarend. Zelfs op een grijze dag als vandaag (8-2-2017) is de hut het bezoeken waard.
Deze hut verdient **** op een schaal van vijf.
Huttenfotografie is spannend en het is altijd afwachten wat er voor de lens komt. Al bij binnenkomst zwemt er een groep kuif- en tafeleenden op de plas. Het is winter en langs de rietkraag houdt zich een mannelijke non op met enkele vrouwtjes. Precies een jaar geleden waren we ook hier en toen stond een wilde zwaan op zijn kop in het water om waterplanten te eten. Om de ijsvogel te zien en … te fotograferen heb je wel wat geluk nodig. Dat was ons vandaag niet gegund.
De nabij gelegen Oostvaardersplassen herbergt de grootste en belangrijkste broedkolonie grote zilverreigers van ons land. In de winter zwerven de vogels door de Lage Landen en ook bij de Lepelaarplassen is de kans groot om de witte verschijning tegen te komen. Wel een half uur lang stapt, stopt en speurt de sfeer verhogende reiger naar een smakelijke snack.
Meer dan 100 jaar geleden was het mode om sierveren van zilverreigers op dameshoeden te dragen. Voor enkele adellijke dames aanleiding om de Bond tegen de gruwelijke Vogelmoord op te richten. Enkele jaren later komt hier Vogelbescherming Nederland uit voort (1899).
Voor een bezoek aan de fotohut in de Lepelaarplassen is het aan te raden vroeg op pad te gaan. Zeker in het weekend kan het druk zijn met enthousiaste fotografen en wie het eerst komt… Vanuit de hut kijk je naar het zuiden, zodat ook het licht ’s morgensvroeg veruit het beste is.
Gelegen aan de Oostvaardersdijk (N701) tussen Almere en Lelystad. Parkeerplaats bij bezoekerscentrum De Trekvogel nabij de Blocq van Kuffeler. Te voet of per fiets weg oversteken en volg het fietspad langs het kanaal. Na ongeveer 2 km zie je aan de rechterkant een zijpad met infobord. Ga rechtsaf en dan is het nog 200 m over een bospad naar de hut. Bij slecht weer is dit pad blubberig en moeilijk begaanbaar en ongeschikt voor rolstoelen en scootmobielen.
Van de parkeerplaats aan de Oostvaardersdijk naar de hut is het al gauw een half uur lopen. Kies je uitrusting zorgvuldig, zodat je niet te veel mee hoeft te sjouwen maar dat je ook niet te weinig meeneemt. Of misschien heb je wel een boodschappenwagentje, golfkarretje of een fototransport trolley ter beschikking. Wat gaat er mee als uitrusting:
Dat je je als natuur- en vogelfotograaf houdt aan bijvoorbeeld de criteria voor verantwoorde vogelfotografie van Vogelbescherming ligt voor de hand. Als bezoeker van een fotohut, zijn er nog wat aanvullende zaken om rekening mee te houden: