Door
Wil Leurs
Fotograaf
Geplaatst op 20 december 2020
Twee jaar geleden hing onze hulst zo vol met bessen, dat de takken bijna bezweken onder het gewicht. Toen de koperwieken en kramsvogels dit in de gaten kregen, was dat echter snel voorbij. In amper twee weken zat er geen bes meer aan de boom. In onze onwetendheid dachten wij nog wel dat de vogels van die voorraad de hele winter konden snoepen. Daar is meer voor nodig bleek, want vogels verbruiken in de winter enorm veel energie om warm te blijven.
Natuurlijk halen vogels ook energie uit pinda’s, zaden en vetbollen, maar het is eigenlijk logischer om ervoor te zorgen dat je een natuurlijke aanvulling op het wintermenu van de tuinvogels aanbiedt in je tuin.
Dus gingen we op zoek naar struiken en bomen die, net als de hulst, vruchten dragen waar vogels van houden. Allereerst hebben we gekeken in welke periode van het jaar de vruchten rijp zijn. Ons idee was om een groot deel van het jaar bessen in de tuin te hebben om de tuin nog aantrekkelijker te maken voor onze gevederde vrienden.
Dat idee is leuk, maar nog niet zo makkelijk te realiseren. We hadden natuurlijk de klimop al die in maart rijpe bessen heeft. In het najaar hebben we vanaf september de rode besjes van de meidoorn in de aanbieding en snel daarna is de hulst aan de beurt. Maar na de hulst hadden we nog een gat van bijna vier maanden waarin we geen bes konden aanbieden.
Om in deze leemte te kunnen voorzien zijn we de boeken ingedoken en hebben enig speurwerk verricht op het wereldwijde web. Zo ontdekten we dat er verschillende sierappels zijn die in de winter rijpe appeltjes dragen. De Malus 'Golden Hornet' bijvoorbeeld, met prachtige gele appeltjes die rijp zijn vanaf oktober. Dit boompje draagt goed en geeft met z’n gele appeltjes nog wat kleur aan de tuin in november en december.
Maar, om ook later in de winter nog fruit te hebben zijn we toch voor Malus ‘Red Sentinel’ gegaan, die prachtige rode appeltjes krijgt die pas medio januari rijp zijn. De vogels die dan nog rondzwerven in de omgeving weten deze appeltjes hogelijk te waarderen. Van koolmees tot kramsvogel, ze zijn er allemaal dol op. Voordeel van die sierappelboompjes is dat ze niet heel groot worden en daarom zeer geschikt zijn voor de kleine tuin.
Naast onze jaarrond vogels en de wat algemenere trekvogels zoals kramsvogel en koperwiek, zijn er ook soorten die wat minder vaak naar Nederland komen. Een van die wat schaarsere trekvogels is de pestvogel. Ook zij zijn dol op bessen, vooral de bessen van de wilde liguster en de Gelderse roos. Beide soorten dragen lang hun bessen, soms wel tot eind februari. De meeste vogels zijn niet dol op de bessen van de Gelderse roos, maar de pestvogel vindt ze heerlijk. Dus, denk erover na.
Natuurlijk weet ik ook wel dat dit juweeltje onder de vogels een zeldzame verschijning is in onze tuinen. Maar ik weet ook uit ervaring wat het met je doet als deze schoonheid je tóch bezoekt. Het is een ervaring die je nooit meer vergeet.
De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.
Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.