Geplaatst op 22 december 2022
Deze beroepsprocedure heeft betrekking op een faunabeheerplan voor overwinterende brandganzen, grauwe ganzen en kolganzen dat de provincie Friesland in 2018 heeft goedgekeurd en een bijbehorend besluit waarin het maximaal toegestane ganzenafschot is vastgesteld. Dat besluit geeft toestemming voor grootschalig afschot van deze overwinterende ganzensoorten onder het mom van verjaging met ondersteunend afschot in het kader van schadebestrijding.
Vogelbescherming heeft deze besluiten aangevochten bij de rechter, omdat de maatregelen veel te ver gaan. De rechtbank heeft in 2020 onze bezwaren gegrond verklaard, maar die inhoudelijk onvoldoende beoordeeld. Daarom hebben wij hoger beroep aangetekend tegen die uitspraak. Bijna twee jaar later geeft de Raad van State ons gelijk op alle formele punten, maar vernietigt het faunabeheerplan niet.
Positief aan de uitspraak is dat de Raad van State het besluit over het maximaal toegestane afschot vernietigt. De provincie heeft namelijk niet op de juiste manier beoordeeld welke invloed dat afschot heeft op de staat van instandhouding van de betrokken ganzensoorten. De provincie had gesteld dat dit besluit niet vatbaar was voor beroep, maar de Raad van State bevestigt ons standpunt dat dit wel degelijk het geval is.
De Raad van State toetst onze inhoudelijke bezwaren tegen het faunabeheerplan volledig, maar wijst die allemaal af. Dat is teleurstellend, omdat wij goed hebben gemotiveerd dat er niet is voldaan aan de wettelijke eisen. Zo is er bijvoorbeeld geen sprake van belangrijke schade aan graslanden in het grootste gedeelte van de winterperiode. De Raad van State erkent dat er kanttekeningen zijn te plaatsen bij de wijze van taxatie van de schade en de daarbij gebruikte uitgangspunten, maar vindt dat geen reden om het besluit waarmee het faunabeheerplan is goedgekeurd te vernietigen.
De besluiten die onderwerp van deze procedure waren zijn inmiddels vervangen. Er is een nieuw faunabeheerplan en een besluit over het maximaal toegestane afschot in deze winterperiode. Wij zullen in het licht van de uitspraak van de Raad van State beoordelen of wij bezwaar tegen deze besluiten gaan aantekenen.
Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over weidevogels.
Miljoenen vogels trekken elke winter naar West-Afrika. Door het herstellen van de biodiversiteit daar en het beschermen en aanplanten van bomen, kunnen de vogels bijkomen en overwinteren. Help ook mee en doneer.