Geplaatst op 13 juli 2017
Overwinterende ganzen horen van oudsher thuis in ons land. Deze trekvogels zoeken al eeuwenlang de Nederlandse delta op, om de winter door te komen en daarna weer gezond naar de broedgebieden in Scandinavië en Rusland terug te keren. De uitgestrekte kwelders, hun natuurlijke leefgebied, verdwenen grotendeels en veranderden in weilanden en akkers. De mens werd een stevige concurrent van de gans. Met de steeds intensiever wordende landbouw, nemen de knelpunten toe.
Friesland wil bezuinigen op de schadevergoedingen en daarvoor de winterrust opheffen en jaarlijks 200.000 overwinterende ganzen doden (brandganzen 100.000 max., kolganzen 75.000 max. en grauwe ganzen 25.000 max.). Voor Vogelbescherming is dat onacceptabel. Van soorten als kolgans, grauwe gans, brandgans en kleine rietgans overwintert meer dan de helft van de Noordwest-Europese populatie in ons land. Nederland heeft dan ook een grote internationale verantwoordelijkheid en verplichting voor het bieden van rust, ruimte en voedsel voor deze ganzen.
Eerder pleitten It Fryske Gea, Natuurmonumenten en Vogelbescherming al voor een alternatief plan voor de ganzenaanpak in Friesland. De organisaties pleiten voor een aanpak, die toewerkt naar een duurzame balans tussen ganzen en landbouw. De provincie besloot echter gisteravond toch over te gaan tot het drastische plan om 200.000 ganzen in de winter te doden. Vogelbescherming bezint zich op stappen.
Lees hier het standpunt van Vogelbescherming over ganzen.
Ontvang maandelijks de beste artikelen van deze site via e-mail. Nieuws over Vogelbescherming, vogels beschermen, vogels herkennen en tuintips voor meer vogels in de tuin.
Koop uw verrekijker of telescoop bij Vogelbescherming. Ruime sortering, hoge kwaliteit in alle prijsklassen, 40 jaar expertise en persoonlijk advies in de winkel in Zeist. Én u steunt het werk van Vogelbescherming.