Geplaatst op 5 april 2016
Een ding is zeker, 7000 vogels zijn er enorm veel! Wellicht is Arjans ‘droom’ om zoveel vogels te zien wel te ambitieus. Het record van waargenomen vogelsoorten in een jaar staat nu op 6042, en dat is al ruim de helft van alle vogelsoorten wereldwijd. Maar Arjans streven is bloedserieus. De filmmakers: “Dit krankzinnige plan verdiende een eigen documentaire. Al die bijzondere vogels en al die bijzondere landen die Arjan Dwarshuis onderweg bezoekt, samen met zo’n ultieme vogelrecordpoging, dat levert natuurlijk mooi beeld en een mooi verhaal op.”
Met die gedachte gingen filmmaker en vogelaar Michiel van den Bergh en cameraman John Treffer aan de slag met plannen voor een film. Met succes. Inmiddels volgen ze Dwarshuis tijdens verschillende stadia van zijn reis over de wereld zodat kijkers zijn talloze uitdagingen en belevenissen onderweg kunnen meebeleven.
Afgelopen maand ging het filmteam Arjan Dwarshuis achterna op het Indonesische eiland Sulawesi. Regisseur Van den Bergh: “We stapten achteraf bezien nogal naïef het vliegtuig in. Ons verheugend op een mooie reis, natuurschoon, bijzondere cultuur en natuurlijk honderden vogels. Maar vanaf ongeveer de eerste minuut dat we Arjan ontmoetten op Sulawesi werd ons duidelijk dat het er heel anders aan toe zou gaan. ‘Powerbirden!’, zoals Arjan het zelf noemde. Onder begeleiding van lokale gidsen, struinden we in een moordend tempo het reusachtige eiland af op zoek naar vogels. We doorkruisten kolkende rivieren, beklommen bergen en wurmden ons een weg door de dichte jungle.”
Dag en nacht gingen ze door met vogels zoeken én filmen. Want uilen en andere nachtvogels mochten natuurlijk niet ontbreken op zijn lijst. “Het was werkelijk een slopende ervaring, van ’s ochtends vijf uur, tot vaak midden in de nacht gingen we door. We waren na afloop helemaal kapot, maar het leverde unieke beelden en prachtige verhalen op.”
Van den Bergh en Treffer blijven Arjan Dwarshuis het komende jaar met tussenpozen volgen op zijn Biggest Year. Ze werken nu aan een eerste filmtrailer, die ze binnenkort op deze plek zullen delen. Hun volgende stop wordt de Afrikaanse jungle in Ghana ergens in juni. “Hopelijk blijft Arjan op wereldrecordkoers. Dat zal het hele jaar spannend blijven, want het huidige record dat de Amerikaan Noah Stryker in 2015 heeft gevestigd, is heel scherp. En hopelijk haalt Arjan in de loop van dit jaar ook veel geld op voor het BirdLife Preventing Extinctions programma, waarvoor hij deze wereldrecordpoging is gestart, dat is natuurlijk minstens zo belangrijk.”
Arjan Dwarshuis is inmiddels binnen drie maanden de grens van de 2000 vogelsoorten gepasseerd. Je kunt zijn waarnemingen, foto’s en tweets op de voet volgen.
Wil je zijn fondswerving voor het BirdLife Preventing Extinctions steunen, klik dan hier, Elke cent die je geeft, gaat naar de bescherming van bijna uitgestorven vogels (De kosten voor zijn reis financiert Arjan zelf met behulp van sponsors).