Navigatie overslaan
Grutto's op Landje van Geijsel / Marc Guyt AGAMI Alle berichten

Kijktip: winteraflevering van Nederland, waterland, vogelland

Geplaatst op 12 december 2024

Vogelexpert Arjan Dwarshuis maakt samen met cameraman Tom Sijmons en componist Ramon Braumuller de vogeldocumentaire ‘Nederland, waterland, vogelland’. Op 11 december zond BinnensteBuiten de winterspecial uit. ‘Een langverwachte droom gaat in vervulling’, aldus Arjan.

Arjan, waarom wilden jullie graag deze documentaire maken?

 “Ik wil de Nederlander bekend maken met de enorme vogelrijkdom die ons land kent. De Nederlandse natuur staat onder grote druk en ik wil draagvlak creëren om die natuur te beschermen. Dat begint bij mensen te laten zien wat er allemaal is. In de documentaire volgen we de seizoenen en zien we meer dan honderd soorten vogels. Dat typeert het Nederlandse vogelleven. Die vier seizoenen maakt Nederland zo uniek. Net als de enorme oppervlakte aan water. Ons land is van cruciale waarde voor al die trekvogels die duizenden kilometers afleggen om hier te overwinteren of bij te tanken.”

Spreeuwen / Shutterstock Spreeuwen / Shutterstock

Hoe zit dat precies?

“Nederland ligt op een superbelangrijk punt op de Oost-Atlantische trekroute, één van de belangrijkste vogelmigratieroutes ter wereld. Onze waterrijke gebieden zijn van levensbelang voor de vogels die langs die trekroute vliegen. Die pleisterplaten waar ze op krachten moeten komen zijn net zo belangrijk als de condities op de overwinteringsgebieden op de hoog arctische toendra. Wij hebben niet de enorme soortenrijkdom van het Amazone regenwoud, maar wel hele grote aantallen trekvogels.”

Door klimaatverandering verdwijnen sommige plekken. Welk effect heeft dat?

“Je ziet dat een deel van de populatie wegvalt, met name bij trekvogels. Dat deel komt niet meer terug. In de Oostvaardersplassen zitten nu andere soorten dan destijds in de Zuiderzee. Dat waren zoutminnende soorten, voornamelijk steltlopers. Nu zie je vooral soorten die van zoet water houden zoals ganzen, eenden en moerasvogels.”

Roerdomp / Ruwan Aluvihare Roerdomp / Ruwan Aluvihare

Wij hebben dus een enorme verantwoordelijkheid voor behoud van ons landschap.

“Absoluut. In onze drang om het water te beteugelen hebben we de Zuiderzee geamputeerd van de Waddenzee en hebben we daar het IJssel- en Markermeer van gemaakt. Bij de Deltawerken hebben we de Rijndelta ingedamd, daar is veel getijdennatuur verloren gegaan. Wat er nog is, is zó belangrijk voor die vogels. De Waddenzee, de Oostvaardersplassen, de Biesbosch. Tegelijkertijd zijn vogels ook enorm vindingrijk. Doordat ze kunnen vliegen, kunnen ze snel nieuwe gebieden omarmen. Dat zie je bij de Markerwadden. Als je de condities schept die ze nodig hebben, komen de vogels terug. Wat dat betreft valt er nog veel winst te behalen bij de intensieve landbouwteelt.”

In de documentaire ga je langs bij weideboer Jan. Hij zet jaarlijks een deel van zijn land onder water om daar de grutto te verwelkomen. Een goed voorbeeld van hoe het óók kan. Waarom is het voor andere boeren zo moeilijk om zijn voorbeeld te volgen?

“De meeste boeren zitten vast in een systeem dat helaas al decennialang in stand wordt gehouden; zo goedkoop mogelijk produceren. Dat hele systeem is rot en moet herzien worden. Boeren hebben vaak een grote investering gedaan om zoveel mogelijk te kunnen groeien en nu moeten ze in één keer 180 graden draaien om te krimpen. Het is belangrijk dat wij als consument de boer helpen om die omslag te maken. Heel veel boeren willen graag, maar hebben simpelweg de middelen niet. Het is extreem complex.”

Grutto / Irma Cazemier, Fotogalerij Grutto / Irma Cazemier, Fotogalerij

Wat kunnen wij als consument doen om het goede voorbeeld te geven?

“Wij kunnen producten kopen van boeren die natuurinclusief boeren. Je betaalt iets meer, maar hoe groter die afzetmarkt, hoe betaalbaarder de producten. De ketens moeten korter en supermarkten moeten minder marge pakken zodat boeren direct aan de consument kunnen leveren. Dat is niet voor iedereen weggelegd."

Hoe houden we hoop?

“Door te focussen op de dingen die wél goed gaan. De natuur is enorm veerkrachtig. In 2006 kwam de zeearend terug. Na 200 jaar is de kraanvogel er weer. In de Biesbosch broeden nu visarenden. De Oehoe, de grootste uil van Europa, is terug. Zelfs de wolf heeft Nederland weer gevonden. Als dat soort grote beesten met een trage reproductiecyclus de weg terugvinden, dan is alles mogelijk.”

Oehoe / Ruwan Aluvihare Oehoe / Ruwan Aluvihare

Het is een vierdelige serie. Op welke aflevering ben je het meest trots?

“Alle afleveringen zijn op hun eigen manier heel mooi, maar in de winterspecial zit de meeste tijd en zie je dikke beelden van raven, wilde- en kleine zwanen. We zijn ooit in de winter begonnen met draaien, dus deze aflevering is wel extra speciaal. Het shot van de roerdomp is heel mooi. En de beelden van het baardmannetje en de zeearend. Ik ben trouwens een sucker voor eenden, dus eigenlijk vind ik alles mooi.”

Tot slot, wat hoop je te bereiken met deze documentaire?

“Dat mensen anders naar de Nederlandse natuur gaan kijken en beseffen dat al die weilanden en al dat groen niet per se natuur is. Wij hebben een taak om ons land te beschermen en te zorgen dat de generatie na ons ook nog kan genieten van de mooie natuur, ik maak deze documentaire in het bijzonder voor mijn dochter Mara.”

Tekst: Puck Overman

Uitzendmomenten

‘Nederland, Waterland, Vogelland’ is een coproductie van Visual Noise en KRO-NCRV. Hier terug te zien:

Meer verhalen .... in Vogels

Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.

Lees meer

Podcasts van Vogelbescherming

Vogels kijken doe je ook met je oren! Vogelbescherming heeft een paar mooie podcastseries gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar Uitgevogeld, Dwaalgasten of Van glas tot gras.

Naar de podcasts