Door
Tom Brekelmans
Stadsvogeladviseur
Geplaatst op 14 december 2017
Een akker met sparren beplanten is een investering van jaren. Kleine sprietjes moeten menshoog of hoger worden en dan gezellig dik in de breedte zijn. Zo’n kerstboom-aanplanting kan veel vogels behagen. In het landelijk gebied zijn niet veel schuilplaatsen voor zangvogels en de dichtheid van zo’n plantage biedt een uitstekende bescherming tegen belagers en onguur weer. Ook perfecte broedgelegenheid die bescherming biedt tegen gaaien en eksters. Fazanten en patrijzen kunnen er een broedplaats vinden en onkruidzaden plukken.
Miljoenen dennen worden gekweekt in de Belgische Ardennen en Scandinavië. Maar ook in ons landelijk gebied worden er op wat minder grote schaal tijdelijk akkertjes mee vol gepoot. Allemaal natuurverrijking van jaren met tegelijk tijdelijke decoratie als doel.
Wil je er ook na de feestdagen nog iets met de kerstboom vanuit duurzaamheidsoogpunt? Het blijkt zelden een succes. Na een paar weken van droge warmte ineens de gure winter in is voor veel exemplaren funest. Proberen mag, maar je verwacht er niet veel van. De wortelkluit is daar als regel niet voor opgekweekt.
De houdbaarheidsdatum mag als verstreken worden beschouwd. De vogels hebben er bij het kweken plezier van gehad moet men zich maar bedenken. En er worden alweer nieuwe gekweekt voor volgend jaar. Dat kweken is te zien als een vorm van tijdelijke ‘natuur’.
Coniferen, want dat zijn dennen en sparren, zijn intussen een beetje uit de gratie geraakt als tuinbeplanting. Toch zijn het in wezen uitstekende planten waar vogels beschutting en broedgelegenheid in kunnen vinden. Voor een grote tuin en parken zijn dennen en sparren geschikt.
Mocht u toch overwegen om in een kleine stadstuin een spar te poten dan mag u eens kijken naar de Servische spar, die heeft een ranke en compacte bouw.
Tuinarchitect Tom Brekelmans is een gepassioneerd vogelaar met meer dan 30 jaar ervaring met tuininrichting en andere buitenruimten. Zijn ontwerpen als tuinarchitect zijn meervoudig bekroond, onder meer met de Welstand Architectuurprijs. Jarenland schreef hij tuincolumns voor veel regionale dagbladen. Voor Vogelbescherming is hij vrijwillig Stadsvogeladviseur. Meer informatie via www.burobrekelmans.nl.
De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.
Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.