Navigatie overslaan
Blauwvoetgent / Shutterstock Alle berichten

Vogelen in de voetsporen van Darwin en Humboldt

Geplaatst op 18 augustus 2022

Om aandacht te vragen voor de bescherming van vogels en hun leefgebieden fietst vogelaar Koen de Geus door Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Tussentijds doet hij verslag van de bijzondere vogels die hij onderweg tegenkomt.

Ontdekkingsreizigers

Charles Darwin en Alexander von Humboldt zijn grote inspiratiebronnen voor mijn fietsreis. Ze staan voor mij symbool voor nieuwsgierigheid, avontuur en de start van de ecologie. Grote delen van mijn reis zijn gelijk aan reizen die Darwin en Humboldt hebben ondernomen. Zo heeft Humboldt als ontdekkingsreiziger in 1800 ook de Andes doorkruist. Hij wilde vanaf Cartagena de reis naar Lima maken, omdat hij hoorde dat een andere ontdekkingsreiziger (Baudin) negen maanden later vanuit Lima naar Australië wilde reizen. Niets was zeker en ze konden uiteraard niet communiceren, maar Humboldt besloot naar Lima te gaan. Een reis van 3500 kilometer.

Roodvoet jan van gent / Koen de Geus Roodvoet jan van gent / Koen de Geus Roodvoet jan van gent / Koen de Geus
Blauwvoet jan van gent / Koen de Geus Blauwvoet jan van gent / Koen de Geus Blauwvoet jan van gent / Koen de Geus

Tegen de stroom in

Humboldt roeide tegen de stroming van de rivier de Magdalena in. Eén van de projecten die ik heb bezocht ligt aan deze rivier. Ik heb op de brede, snel stromende rivier gevaren; het dwong mijn respect af voor Humboldt. Vanuit Honda bedwingt Humboldt gigantische hoogtes naar Bogota en daarna door de Andes naar Quito. Onderweg bekruipt hem een gevoel van eenzaamheid, veroorzaakt door de uitgestrektheid. Herkenbaar; ik had hetzelfde in de bergen van Ecuador.

Na 2100 kilometer en 9 maanden kwam Humboldt in Quito aan, waar hij het nieuws krijgt dat Baudin toch via Kaap de Goede Hoop naar Australië is gereisd. Menig mens zakt dan de moed in de schoenen, maar Humboldt maakt van de gelegenheid gebruik om er de vulkanen Chimborazo en Cotopaxi te beklimmen. Daar heeft hij de basis gelegd voor de ecologie en de evolutietheorie. Darwin is vervolgens met deze bevindingen verder gegaan.

Grote grondvink / Koen de Geus Grote grondvink / Koen de Geus Grote grondvink / Koen de Geus
Galapagos spotlijster / Koen de Geus Galapagosalbatros / Koen de Geus Galapagos spotlijster / Koen de Geus

Darwinvinken

Humboldt was een grote inspiratiebron voor Darwin. Op de Galapagoseilanden ontwikkelde Darwin dankzij eerdere reizen van Humboldt de basis voor de evolutietheorie. De Galapagos zijn natuurlijk beroemd om de broedende blauwvoet jan-van-gent, roodvoet jan-van-gent, nazcagent en galapagosalbatros, maar bovenal om de darwinvinken. Op de eilanden leven verschillende soorten vinken, zag Darwin. Ze stammen af van dezelfde vink die vanaf land afkomstig is. Deze darwinvinken hebben zich aangepast aan de omstandigheden op de eilanden. Verschillen in voedsel en bodem zorgden ervoor dat met name de snavel van de vinken zich verschillend heeft ontwikkeld.

Zo heeft de grote grondvink een veel grotere snavel om zaden te kunnen kraken. De spechtvink heeft zich met zijn snavel gespecialiseerd in de vangst van prooien uit holletjes in bomen. De vogel gebruikt takjes als instrument om zijn lunch te kunnen vangen. Darwin dacht in eerste instantie dat het om dezelfde soort ging. Begrijpelijk; de verschillen zijn zeer subtiel en de vogels zitten allesbehalve stil.

Española spotlijster / Koen de Geus Española spotlijster / Koen de Geus Española spotlijster / Koen de Geus
Blauwvoet jan van gent met jong / Koen de Geus Blauwvoet jan van gent met jong / Koen de Geus Blauwvoet jan van gent met jong / Koen de Geus

Spotlijsters

Er zijn op de Galapagos ook spotlijsters die zich door evolutie hebben aangepast op één eiland en alleen daar voorkomen. De españolaspotlijster komt alleen op het eiland Española voor. De vogel is groter dan de spotlijsters op andere eilanden. Dit komt omdat er op Española grote leguanen en andere prooidieren voorkomen. Daar heeft deze vogel zich op aangepast. De basis van natuurlijke selectie en de evolutietheorie.

Galapagos spotlijster / Koen de Geus Galapagos spotlijster / Koen de Geus Galapagos spotlijster / Koen de Geus
Nazcagent / Koen de Geus Nazcagent / Koen de Geus Nazcagent / Koen de Geus

Aanpassingsvermogen

De gespecialiseerde vinken en spotlijsters doen me beseffen dat sommige soorten zich aan allerlei situaties overal op de wereld hebben aangepast. Zo heb ik in Nederland al (tevergeefs) meermaals gezocht naar de velduil. Op de Galapagos kwam ik hem tegen. Net als de kleine ani die overal in Zuid-Amerika te vinden is of de ons welbekende wulp. Prachtig, dat aanpassingsvermogen.

Aanpassingsvermogen en de wil om nieuwe dingen te ontdekken, waren natuurlijk ook aanwezig bij Humboldt en Darwin. Dat is in een notendop waarom deze twee mannen mij tijdens mijn reis op de fiets altijd weer inspiratie gaven om door te gaan. Hopelijk geldt dat voor jou ook! Nieuwsgierigheid leidt immers tot nieuwe paden.

Meehelpen met vogels beschermen

Geloof jij in de combinatie van grond aankopen en educatie om natuur te beschermen? Help Koen via www.fietsendevogelaar.com. Alle donaties gaan naar het IUCN NL landaankoopfonds. Op die manier kunnen de projecten die Koen tijdens zijn giga-fietstocht heeft bezocht ook blijven bestaan. Koen is het inmiddels gelukt om zijn streefbedrag van 20.000 euro bij elkaar te fietsen. Maar daar kan nog meer bij!

 

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer