Door
Arjan Berben
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 19 oktober 2017
Het superhero-genre is verrijkt met een nieuwe figuur. Naast Spiderman en Superman heb je nu ook Arjan Dwarshuis. Zijn wapens? Telescoop en verrekijker! Hoewel, zijn eigenlijke superkrachten zijn een ongelofelijke concentratie en een onnavolgbaar enthousiasme. In een jaar tijd weet Arjan 6852 verschillende vogelsoorten waar te nemen, iets wat niemand ter wereld nog voor elkaar heeft gekregen.
Michiel van den Bergh, natuurbeschermer en vriend van Arjan, maakte er een documentaire over die binnenkort te zien is op het Wildlife Film Festival Rotterdam. Een belangrijke rode draad in de film: 'een jongensdroom die werkelijkheid wordt'. Je ziet in de kamer van de jonge Arjan de vogelboeken al in het gelid staan en wat meer is: ze werden heel intensief gebruikt.
Gemiddeld 19 nieuwe vogelsoorten per dag zien. Dat was de opdracht die Dwarshuis zichzelf had gegeven en via een meticuleuze aanpak lukt dat ook grotendeels. Zo krijgt hij Noah Stryker uit de boeken, die net het jaar ervoor een heel lang staand record had verbroken.
Een jaar vol focus op het record; de adrenaline spat vaak van het scherm. Maar het gaat Arjan niet alleen om de competitie, hij heeft ook een missie: aandacht vragen voor de vele vogelsoorten die het moeilijk hebben en met uitsterven zijn bedreigd. Terwijl Arjan rondkijkt naar zeldzame vogels, gaat achter hem de ontbossing in hoog tempo door.
In de film zie je Arjan een aantal projecten bezoeken waar hard wordt gewerkt om vogelsoorten te beschermen. Eco-toerisme, zo wordt hem duidelijk, kan daarbij een positieve rol spelen. De toeristen brengen geld in het laatje, waardoor het de moeite waard wordt duurzaam met het bos om te gaan. Je zou er wel meer over te weten willen komen, misschien dat Arjan er in zijn boek dat hij aan het schrijven is nog dieper op kan ingaan.
Sympathiek is dat Arjan niet alleen aandacht vraagt voor de vogels bij een breed publiek (o.a. RTL Late Night), maar ook geld inzamelt voor BirdLife International om vogelbeschermingsprojecten te steunen die zich richten op de soorten die het zwaarst worden bedreigd. Die teller staat intussen op 30.000 euro. Deze succesvolle fondswerving zorgt ook voor balans, want tijdens zijn recordreis heeft hij natuurlijk vele verontreinigende vliegreizen gemaakt, zoals hij zelf ook meldt in de film.
Het leukst tijdens de film zijn de momenten dat het schuurt. Als Arjan chagrijnig met zijn vogelvrienden de tactiek bespreekt om een zeldzame vogel te zien en dat maar steeds niet lukt. Stilstaan of heen en weer lopen, dat is de vraag. Of als hij een vroom praatje houdt over dat hij net zo lief naar een roodborst kijkt als naar al die zeldzame soorten en zichzelf dan onderbreekt met de zinsnede ‘dat is natuurlijk niet zo’.
Een mooie bonus voor de kijker: de vogels zien die Arjan zag. Hoe ongelofelijk bijzonder ze zich gedragen en hoe mooi ze eruit zien, zoals de maleo op Sulawesi en een picathartes in Ghana. Dat laat geen natuurliefhebber onberoerd.
En wat doe je na een jaar de wereld over avonturieren om bijna 7000 vogelsoorten te zien? Een diep zwart gat uiteraard. Niets is minder waar, schoongewassen en wat minder verwilderd zien we Arjan al snel weer rondstruinen rondom het Haringvliet om… vogels te kijken. Arjan Dwarshuis, een bijzondere jongen, en dat is ie!
Help Arjan bij zijn inzamelactie voor het Preventing extinctions programme van BirdLife International.
Arjan's Big year draait tijdens het Wildlife Film Festival in Rotterdam. Op 26 en 27 oktober wordt de film daar vertoont. Wees er snel bij.