Geplaatst op 13 september 2024
Vogelbescherming is zeer verontrust door de plannen van het kabinet-Schoof. De natuur in Nederland verkeert in slechte staat en vogels hebben het zwaar. Karsten Schipperheijn, directeur Vogelbescherming Nederland: “Boerenlandvogels, zoals de grutto en veldleeuwerik, zijn in de afgelopen zestig jaar met 70% afgenomen. Plannen om hier iets aan te doen, zoals het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), worden stopgezet en budgetten worden geschrapt. Het kabinet komt in dit regeerakkoord niet met concrete alternatieven.”
Het kabinet richt zich vooral op natuurbeheer door boeren. Hoewel dit een waardevolle vorm van natuurbeheer is, blijft het slechts een aanvulling op de behoefte aan grote, goed verbonden natuurgebieden en een basiskwaliteit van de natuur in heel Nederland.
Concrete plannen om onze natuur te versterken ontbreken, het kabinet overweegt zelfs een ‘herijking’ van de Natura 2000-gebieden. Dit wekt de suggestie dat het kabinet mogelijkheden onderzoekt om bescherming van natuurgebieden op te heffen.
Het kabinet doet voor natuur niet meer dan strikt noodzakelijk en zoekt naar geitenpaadjes om onder afspraken uit te komen. In plaats van te doen wat nodig is om natuur en boeren perspectief te geven, wil dit kabinet heronderhandelen in Brussel. Dit stelt stevig ingrijpen alleen maar uit. Systeemverandering gericht op een gezonde natuur is nodig.
Onlangs is de Europese Commissie een inbreukprocedure gestart omdat Nederland weidevogels en hun leefgebieden onvoldoende beschermt. Het kabinet heeft als enig antwoord daarop het voornemen om een deel van de extra middelen voor agrarisch natuurbeheer in te zetten voor weidevogels. Dat is bij lange na niet genoeg om te voldoen aan de internationale verplichtingen.
Nederland moet de dramatisch afgenomen populaties van de grutto en andere weidevogels in een gunstige staat van instandhouding brengen en houden. Dat vereist extra beschermings- en herstelmaatregelen. De broedgebieden moeten bovendien beter worden beschermd, onder meer door de aanwijzing van de belangrijkste weidevogelgebieden als Natura 2000-gebieden.
Optimaal beheer van alle broedgebieden is nodig. Dat vereist aanleg van plasdrasstroken, kruidenrijk grasland en laat maaien, zodat jonge vogels kunnen opgroeien en vogelpopulaties kunnen herstellen. De enige concrete maatregel die specifiek wordt genoemd in het regeerprogramma (predatiebeheer) is niet meer dan symptoombestrijding.
De afwezigheid van concrete plannen en bijbehorende budgetten in dit regeerprogramma brengt onverantwoord veel schade aan onze natuurgebieden, verhindert woningbouw en houdt boeren nog langer in onzekerheid.
Bovendien komt zonder een verscheidenheid aan planten, insecten en vogels onze voedselvoorziening in gevaar. Verdere vertraging van het aanpakken van klimaat-, natuur-, biodiversiteits- en waterproblemen kan Nederland zich niet permitteren. Problemen moeten we adresseren en niet afwentelen op toekomstige generaties.
Er is helaas bijna geen geschikt leefgebied meer voor typische boerenlandvogels zoals de grutto, kievit of patrijs. Vogelbescherming is vastberaden om te investeren in de volle rijkdom van het Nederlandse landschap. Vol drassige, bloemrijke weides
en natuurrijke akkers.
WetlandWachten van Vogelbescherming houden de belangrijkste wetlands van ons land nauwlettend in de gaten. Als er bedreigende ontwikkelingen zijn voor de natuur en vogels, komen ze direct in actie. Signaleer je zelf bedreigingen of wil je advies over natuurontwikkeling en de vogels in een wetland?