Navigatie overslaan
Tapuit / Marc Guyt AGAMI Alle berichten

Uniek inkijkje bij geheimzinnig tapuitenhol op Texel

Geplaatst op 15 april 2025

Voor het eerst in de geschiedenis van Beleef de Lente is de tapuit live te volgen via een webcam. Vanaf dinsdag 15 april kunnen natuurliefhebbers meekijken in een bijzonder nest op Texel, diep verscholen in een verlaten konijnenhol in de open duinnatuur. Deze prachtige zangvogel broedt onder de grond, wat het tot nu toe onmogelijk maakte om het broedgedrag van zo dichtbij te volgen. Dankzij zorgvuldige voorbereiding en samenwerking met Staatsbosbeheer en Stichting Texel Vogeleiland zijn op meerdere plekken camera’s geplaatst. 

Tapuit staat onder druk

De tapuit is een kleurrijke, karakteristieke zangvogel die overwintert in Afrika en vanaf begin april terugkeert naar zijn broedgebieden in Nederland. Ooit algemeen, nu een zeldzaamheid: tapuiten zijn sterk in aantal afgenomen en komen nog maar op enkele plekken in Nederland voor, waaronder de duinen van Texel en Den Helder. Juist op Texel leeft nog een relatief sterke populatie, vooral in het noorden van het eiland. De vogel is volledig afhankelijk van dynamische, open duinen – landschappen met stuivend zand, lage kruiden en een rijk insectenleven. Maar die leefomgevingen staan onder druk door o.a. stikstofdepositie, de verruiging van het landschap en de afname van konijnen, die de holletjes graven waarin tapuiten graag nestelen.

Tapuit / Martin Hierck Tapuit. Foto: Martin Hierck. Tapuit / Martin Hierck

Tapuit beschermen

Vogelbescherming zet zich al meer dan tien jaar met succes in om deze vogel voor Nederland te behouden. De negatieve trend lijkt intussen gekeerd, ondanks alle problemen die er nog steeds spelen in de duinen door de stikstofuitstoot.

Om dit resultaat te bereiken hebben we samengewerkt met terreinbeheerders en onderzoekers en waren er gulle bijdragen van onze leden, fondsen en overheden. Zo hebben we onderzoek mogelijk gemaakt, ervoor gezorgd dat nesten werden beschermd en dat er beheermaatregelen zijn getroffen om gebiedjes weer geschikt te maken voor deze wereldreiziger. Hoe de tapuit beschermd kan worden, staat in deze brochure van Vogelbescherming voor alle betrokkenen.

Intussen wordt de bescherming van en verder onderzoek aan deze soort in het Waddengebied gefinancierd door het programma Wij & Wadvogels.

Verstoring door recreanten

Uit onderzoek blijkt dat intensieve recreatie óók een duidelijke impact heeft op de tapuit. In afgesloten duingebieden komen wel vier keer zoveel tapuiten voor als in open gebieden. Ook in de toegankelijke delen zijn minder vogels te vinden op de plekken waar veel wandel- en fietspaden liggen. 

"Dankzij de camerabeelden kunnen we het gedrag van de tapuit nu van dichtbij volgen, zonder de vogel te verstoren. Spectaculair, want bij mijn weten is dat nog nooit ergens gedaan," – Louis van Oort, coördinator Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland.

Extra impuls voor tapuit

Op Texel wordt op 10 en 11 mei het Waddenvogelfestival georganiseerd. De opbrengsten van dit vogelevenement gaan naar bescherming, onderzoek en educatieve doelen ten behoeve van duinvogels zoals de tapuit. Stichting Texel Vogeleiland zorgt voor aanvullende financiering om dit unieke project mogelijk te maken.

Aanleg kunstnest voor de tapuit/ Staatsbosbeheer Texel Installatie Beleef de Lente camera door Lennart Susselbeek van Wildlife Monitoring Solutions (l) en onderzoeker Frank Majoor (r). Foto: Luc Enting. Aanleg kunstnest voor de tapuit/ Staatsbosbeheer Texel

Over Beleef de Lente

Beleef de Lente is sinds 2007 de gratis website van Vogelbescherming Nederland waar iedereen ongeveer tussen 1 maart en eind juli met webcams live kan kijken naar vogels in hun nest. Miljoenen bezoekers over de hele wereld hebben zo de afgelopen jaren de spectaculaire en verborgen gebeurtenissen van de broedvogels gevolgd. Live, via clips en via blogs, gemaakt door ruim 80 vrijwilligers die bijna een half jaar in touw zijn. 

Volg de tapuit via deze webpagina van Beleef de Lente.

 

 

 

 

Beleef de Lente

De camera’s van Beleef de Lente staan vanaf begin maart tot eind juli 24/7 aan bij verschillende vogelsoorten zoals de zeearend, slechtvalk, ooievaar, steenuil, bosuil en nog veel meer.

Kijk de clipjes en lees de blogs

Geef voor vogels

Vogels zijn er altijd en bijna overal. Ze bezorgen ons plezier en blijven ons verwonderen. Toch is de aanwezigheid van vogels niet vanzelfsprekend. Veel vogels hebben het moeilijk of dreigen zelfs uit ons land te verdwijnen. Help ook mee.

Doneer nu