Navigatie overslaan
Grutto / Shutterstock Alle berichten

Evaluatie agrarisch natuurbeheer: bescherming boerenlandvogels moet en kan beter

Geplaatst op 26 maart 2025

Vandaag publiceerden de WUR en Sovon de ecologische evaluatie van het Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANLb). Uit de evaluatie blijkt: de bescherming van boerenlandvogels schiet nog te kort. Het ANLb biedt echter ook kansen, de evaluatie wijst duidelijk in de juiste richting voor herstel. 

Het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) is een subsidiestelsel met onder andere als doel het beschermen van vogelsoorten die (ook) in het agrarisch gebied leven. Bijvoorbeeld grutto, kievit en veldleeuwerik. Boeren die vrijwillig maatregelen nemen om de natuur op hun land een handje te helpen, kunnen hiervoor een kostendekkende subsidie ontvangen. Voorbeelden van maatregelen zijn het uitstellen van de eerste maaidatum op grasland, zodat weidevogels veilig kunnen broeden. Of het aanleggen van een bloemrijke rand langs akkers voor insecten en akkervogels. De WUR en Sovon evalueerden de effectiviteit van het ANLb. 

Kievit / Gerke Visser Fotogalerij Kievit / Gerke Visser Fotogalerij

Evaluatie ANLb

Met het ANLb beloont de overheid zo’n 12.000 boeren die maatregelen nemen om natuur te beschermen op hun land, in totaal zo’n 116.000 hectare. Uit het onderzoek van de WUR en Sovon blijkt echter dat veel van de maatregelen die genomen worden, onvoldoende bijdragen aan de bescherming van weide- en akkervogels (boerenlandvogels). Slechts op 2,5% van van de totale oppervlakte Nederlandse landbouwgrond wordt zogenaamd ‘zwaar beheer’ toegepast: maatregelen die daadwerkelijk zorgen voor een goed leefgebied voor boerenlandvogels. Voor weidevogels gaat het bijvoorbeeld om kruidenrijk grasland, plas-dras-gebieden, een hoger waterpeil en late maaidata

Het ANLb als kans voor herstel boerenlandvogels

Het ANLb biedt wel mogelijkheden voor de bescherming van boerenlandvogels. De evaluatie toont namelijk ook aan dat hoe groter het aandeel van een gebied dat uit zware beheerpakketten bestaat is, des te positiever de trends van de daarin voorkomende weide- en akkervogels. Het is dan ook noodzakelijk om dit soort maatregelen op veel grotere schaal, meer geconcentreerd en gebiedsgericht in te zetten. Het Aanvalsplan Grutto streeft naar deze grote, open kerngebieden. Realisatie van dit Aanvalsplan kan het startpunt zijn voor daadwerkelijk herstel van weidevogels in Nederland. 

Veldleeuwerik / Shutterstock Veldleeuwerik / Shutterstock

BoerenNatuur

Sinds 2016 spelen 40 zogenaamde 'agrarische collectieven' een belangrijke rol bij de uitvoering van het ANLb. In die collectieven werken boeren op gebiedsniveau samen aan de versterking van natuur en landschap. BoerenNatuur is de landelijke koepelorganisatie van de collectieven, die hen ondersteunt in de uitvoering van het agrarisch natuurbeheer. BoerenNatuur werkt vanuit de overtuiging dat natuurinclusieve landbouw een landbouwsysteem is dat bodem, klimaat, water, natuur en landschap op het bedrijf en in de regio versterkt.

Langjarige zekerheid voor weidevogelboer

Daarnaast is een aantrekkelijke en langjarige beloning voor deelnemende boeren een belangrijke voorwaarde om de boerenlandvogels kans te geven op herstel. Op dit moment lopen de beheercontracten binnen het ANLb slechts zes jaar. Dat is te kort voor boeren die hun gehele bedrijfsvoering moeten aanpassen voor goed weidevogelbeheer. Langjarige contracten van tenminste 20 jaar bieden wel de nodige zekerheid voor boer en investeerder. 

Het Rijk moet de regie pakken

De overheid zou ook een regierol moeten voeren op de grondmarkt, om boeren die willen extensiveren (dus werken met oog voor natuur) te helpen aan betaalbare grond. Natuurlijk wel met voorwaarden voor de kwaliteit van de maatregelen die de boeren vervolgens nemen. Het is zaak dat het Rijk nu de regie pakt. Met een integrale inzet van middelen voor agrarisch natuurbeheer, komen we immers ook verder met andere opgaven, zoals stikstofdepositie, waterkwaliteit en klimaatverandering. Minister Wiersma (LVVN) stelt per 2026 jaarlijks 500 miljoen extra beschikbaar voor het agrarisch natuurbeheer. Een doelgerichte inzet van deze middelen is een belangrijk onderdeel van het pakket aan maatregelen dat nodig is om de achteruitgang van onze boerenlandvogels te kunnen keren. Aan de slag! 

Grutto / Shutterstock Grutto / Shutterstock

Overheid verplicht om grutto te beschermen

Het gaat niet goed met de vogels die op ons boerenland leven. De grootste oorzaak is de intensivering van de landbouw. De achteruitgang van de grutto en het feit dat de Nederlandse overheid onvoldoende deed om deze soort te beschermen, was vorig jaar aanleiding voor de Europese Commissie om een inbreukprocedure te starten tegen Nederland. De overheid is dan ook verplicht om meer te doen om grutto’s te beschermen. 

Help de boerenlandvogels

Er is helaas bijna geen geschikt leefgebied meer voor typische boerenlandvogels zoals de grutto, kievit of patrijs. Vogelbescherming is vastberaden om te investeren in de volle rijkdom van het Nederlandse landschap. Vol drassige, bloemrijke weides
en natuurrijke akkers.

Help mee en doneer

Nieuws over boerenlandvogels

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over weide- en akkervogels en schrijf je in voor onze gratis maandelijkse digitale nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief