Geplaatst op 1 april 2021
Met dank aan de tellers krijgen we een completer beeld van vogels die in Nederlandse steden en dorpen leven. Het MUS-project bestaat al sinds 2007. Hoe ouder de tellingen, hoe meer er te vergelijken valt en hoe duidelijker de trends te benoemen zijn.
De MUS-tellingen leveren waardevolle informatie op over waar bijvoorbeeld gierzwaluwen, Turkse tortels, huismussen, koolmezen en merels in de Nederlandse steden en dorpen voorkomen. Omdat er al heel wat achtereenvolgende jaren is geteld, ontdekken we zo hoe vogels reageren op veranderingen bij bijvoorbeeld nieuwbouw in steden en in welke delen van steden en dorpen ze zich het liefst ophouden.
U hoeft geen doorgewinterde vogelaar te zijn om mee te doen. Wie de algemene stadsvogelsoorten herkent en zin heeft om in de lente drie keer op pad te gaan. Een telronde duurt ongeveer 1,5 uur. Alle vogels die op bepaalde telpunten te horen zijn, worden genoteerd. Koolmezen, merels, huismussen, houtduiven en nog veel meer. De telmomenten kiest u zelf maar moeten aan de volgende criteria voldoen:
Zie voor meer info de handleiding.
Even de kennis van vogelgeluiden opfrissen? Bekijk hier een gratis online workshop van Sovon. In deze workshop worden tips en ezelsbruggetjes gedeeld om geluiden van de algemeenste vogelsoorten in stad en dorp te onderscheiden.
Enthousiast geworden? Kijk hier voor meer informatie, tips en om uw eigen telgebied te claimen. Dankzij uw hulp weten we hoe het gaat met vogels in onze steden en dorpen!
Vogelbescherming heeft een reeks factsheets over stadsvogels gepubliceerd voor gemeenten, bedrijven, bouwers, bewoners en andere betrokkenen.
Het vrolijke getjilp van de huismus of het melodieuze gezang van de merel. Stadse vogelgeluiden die allang niet meer in elke stad gewoon zijn. De vogels in de stad hebben onze hulp nodig. Onze inzet: genoeg ruimte voor onze stadsvogels om te broeden, verblijven en voedsel te vinden en natuurinclusief bouwen als norm.