Geplaatst op 27 oktober 2024
Naast het organiseren van tellingen, het opleiden van tellers en zijn actieve deelname, onderscheidt hij zich door zijn diepgaande kennis van vogelherkenning- en geluiden. Zijn gedegen statistische analyses van de telresultaten worden gebruikt door terreinbeherende instanties bij natuurbeheer en hij levert met zijn expertise een waardevolle bijdrage aan symposia en bijeenkomsten over ruimtelijke beslissingen die de vogelstand beïnvloeden.
Zo wordt nu de waterstand in het Markiezaatsmeer, een Natura 2000-gebied, gestuurd op broedsucces van grondbroeders als de strandplevier. “Met deze erkenning willen we laten zien dat Hidde’s inzet niet onopgemerkt blijft. In een tijd waarin vogels en hun leefomgeving onder druk staan, hebben vogels ons harder nodig dan ooit”, aldus Piet Spoorenberg, beschermer Landelijk Gebied bij Vogelbescherming en uitreiker van de prijs.
Hidde Bult heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de Atlas van de West-Brabantse broedvogels (2007), een omvangrijk naslagwerk met beschrijvingen van landschap, natuurgebieden en broedvogelgemeenschappen. Verder verschijnen er regelmatig artikelen van zijn hand in vogeltijdschriften zoals Limosa en in regionale bladen zoals De Veerkracht. Als voorzitter van de Vogelwerkgroep Bergen op Zoom zet Hidde zich onvermoeibaar in om leden te betrekken bij de activiteiten en organiseert hij excursies.
Hidde: “Ik ben erg verrast, heel blij en enorm vereerd in een galerij met illustere voorgangers terecht te zijn gekomen met de on-derscheiding van de Gouden Lepelaar. Hoop nog volop te genieten en mijn steentje te kunnen bijdragen aan de bescherming van vogels.”
Hidde Bult (l.) ontving de oorkonde van de Gouden Lepelaar uit handen van Piet Spoorenberg van Vogelbescherming.
Vogelbescherming Nederland reikt de Gouden Lepelaar uit sinds 1974. De onderscheiding gaat jaarlijks naar een persoon die zich op uitzonderlijke wijze, jarenlang heeft ingezet voor het beschermen van vogels.