Door
Jaime Garcia Moreno
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 4 oktober 2016
De hoge temperaturen van de afgelopen maand zijn echt uitzonderlijk - drie tropische dagen achter elkaar in september komt in Nederland alléén eens in de duizend jaar voor! Het gaf veel aanleiding om het over klimaatverandering te hebben. Je zou bijna gaan denken, dat klimaatverandering de grootste bedreiging vormt voor dieren. Veel vogelsoorten hebben daar inderdaad onder te lijden, zoals Audubon in Amerika laat zien.
Maar er zijn veel meer acute bedreigingen voor vogels! Zo is net een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, waarin vastgesteld wordt dat het verlies van geschikt leefgebied en de (niet-duurzame) jacht de grootste bedreigingen voor dieren blijven, ondanks het toekomstige risico van klimaatverandering.
Ze worden gevangen met vallen, netten en lijmstokken. Die laatste worden gebruikt voor de kleine zangvogels: ze landen op een met lijm ingesmeerde tak en kunnen niet meer wegvliegen.
Stroperij en ongeschikt leefgebied zijn óók voor onze trekvogels hele serieuze problemen. Het leefgebied van veel vogels om eten te vinden en ongestoord te kunnen broeden, krimpt nog steeds, zowel in Nederland als in de overwinteringsgebieden en eigenlijk langs de gehele trekroute. Maar ook de illegale jacht zet trekvogels op achterstand – ook in Europa! Heel acuut is de situatie rond de Middellandse Zee, waar zeer veel gejaagd wordt, ondanks dat de jacht op vogels verboden is door nationale wetgeving in de meeste landen.
De cijfers zijn verbijsterend. Elk jaar worden ongeveer 25 miljoen vogels gedood tijdens de trek, waarvan 20 miljoen zangvogels, zoals 3 miljoen vinken, bijna 2 miljoen zwartkoppen en ruim 1 miljoen zanglijsters. Sommige vogels worden gevangen en verkocht als kooivogels, andere vogels worden bij wijze van sport geschoten en veel vogels worden ook gegeten; de illegaal gedode vogels worden geserveerd op markten en in restaurants.
Zo worden in Italië, Frankrijk of Cyprus zangvogels als ‘lekkernijen’ beschouwd. Ze worden gevangen met vallen, netten en lijmstokken. Die laatste worden gebruikt voor de kleine zangvogels: ze landen op een met lijm ingesmeerde tak en kunnen niet meer wegvliegen. Uiteindelijk sterven ze van uitputting. Deze illegale praktijken zijn mogelijk een belangrijke reden voor de dalende aantallen van trekvogels in de regio. Het moet hoe dan ook stoppen.
Onder leiding van BirdLife International – de koepelorganisatie waar Vogelbescherming bij is aangesloten – zijn onze Partners in het Middellandse Zee-gebied actief met campagnes en acties om het illegaal doden van vogels te stoppen. Een van de belangrijk doelen daarvan is om de lokale bevolking te leren over het wonderbaarlijke verhaal van de vogeltrek.
Ik was een paar weken geleden nog in Marokko, waar onze partner, GREPOM een app ontwikkelt waarmee mensen verdachte zaken kunnen doorgeven als ze het doden en mishandelen van vogels waarnemen. Dit bericht wordt dan doorgestuurd aan zowel GREPOM als de autoriteiten.
Onze Partner in Tunesië, Les Amis des Oiseaux, heeft samen met andere lokale groepen veel aandacht gegeven aan de internationale trekvogeldag. Om op die manier bewoners anders naar vogels te laten kijken.
De vogeltrek is een onvoorstelbaar avontuur voor vogels. Met de steun van onze leden en onze BirdLife Partners, willen we ervoor zorgen dat dit wonder van de natuur blijft bestaan!
Lees hier het rapport van BirdLife over het illegaal doden van vogels in het Middellandse Zee-gebied (pdf).
Ontvang maandelijks de beste artikelen van deze site via uw mailbox. Tuintips, mooie vogels, blogs en nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.
Trekvogels zijn op hun tocht afhankelijk van een keten van pleisterplaatsen en overwinteringsgebieden. Het verlies van één belangrijk gebied kan al gevolgen hebben voor de hele populatie. Internationale samenwerking is dus een absolute voorwaarde om vogels te beschermen.