Door
Ruud van Beusekom
Vogelbescherming Nederland
Geplaatst op 24 oktober 2024
In de broedtijd zijn goudhaantjes ronduit lastig waar te nemen. Ze leven dan hoog in bomen, vooral in fijnsparren, naaldhoutspecialist als hij is. Bovendien: als broedvogel is hij nu ook weer niet zó algemeen. Maar in de herfst, vooral in oktober en november, trekken goudhaantjes massaal door Nederland en zie je ze ook buiten naaldbossen. Doortrekkers duiken dan overal op, niet alleen in bos, maar ook in parken, tuinen en in duinstruweel. Je ziet ze dan ook in loofhout en vaak laag. Een deel van de goudhanen blijft overwinteren.
De goudhanen die bij ons doortrekken komen uit Scandinavië, waar de soort de koude winters ontvlucht. In sommige najaren zijn goudhaantjes veel talrijker, en spreken we wel over een ‘influx’. Het najaar van 2019 en 2020 bijvoorbeeld waren zulke jaren, met enorme aantallen. Vooral de Waddeneilanden kunnen dan overspoeld worden door duizenden goudhaantjes. Juist na zo’n goede treknacht laten ze zich vaak fraai zien. Op zoek naar voedsel – klein insectenspul – schuifelen ze dan door de helm en over gazons, waarbij ze alle schuwheid verliezen. Menig vogelaar heeft al eens een goudhaantje over zijn schoenen zien kruipen of zien zitten op de poten van zijn statief.
In jaren dat de soort schaars is, moet je meer moeite doen om goudhaantjes te vinden. Let op het hele hoge, snelle ‘sri-sri-sri-sri’ waarmee ze met elkaar communiceren. Het is zo hoog, dat je goede oren moet hebben om ze überhaupt te horen.
Krijg je er een in de kijker, dan valt het fraai geel of oranje, met zwart omrande kruinstreepje niet als eerste op. Wel de ietwat droefgeestige blik dat zo kenmerkend is, met een geïsoleerd oog, geen oog- of wenkbrauwstreep – zoals het vuurgoudhaantje wél heeft – en wat afhangende mondhoeken. De nek is fijn grijs van kleur, de rug zuiver groen.
In een groep goudhanen zitten vaak ook koolmezen, pimpelmezen, staartmezen, tjiftjaffen en boomkruipers. En als je wat meer geluk hebt een vuurgoudhaantje. Om eerlijk te zijn, het nóg fraaiere familielid van het goudhaantje.
Meer weten over het goudhaantje, over de herkenning en waar je ze nu kunt zien? Kijk dan in de digitale vogelgids
In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.
Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.