Geplaatst op 16 september 2021
Fred Wouters, directeur Vogelbescherming Nederland: “Helaas gaat het niet goed met een groot aantal vogelsoorten in het Waddengebied. Van typische wadvogels zoals de scholekster, kluut en noordse stern is het broedsucces zo laag dat de reproductie de sterfte niet compenseert en de populaties sterk onder druk staan. Tijd om in actie te komen en de neerwaartse trend in broed-en trekvogelpopulaties in het Waddengebied om te buigen. Bij het voorkomen van verstoring, om onze wadvogels weerbaarder te maken, hebben we alle waddenliefhebbers nodig. We roepen hen dan ook op om vogels de rust en ruimte te bieden die ze nodig hebben.”
Veel vogels die 's zomers in het waddengebied of ten noorden van ons land broeden, trekken in het najaar naar het zuiden om daar te overwinteren. Een flinke tocht van duizenden kilometers die veel van vogels vergt en te vergelijken is met een topsportprestatie. Voldoende rust en voedsel zijn daarbij cruciaal. Helaas worden vogels regelmatig verstoord door recreanten, vaak onbedoeld.
Opvliegen door verstoring kost vogels veel energie. Gebeurt het één keer, dan is dat niet heel erg. Maar wanneer verstoringen elkaar te vaak opvolgen, leidt het onnodige energieverlies tot een slechtere conditie en daarmee een kleinere kans op het overleven van de trektocht naar het zuiden. Ook gaan vogels bij structurele verstoring gebieden vermijden. Voldoende rust voor vogels is sowieso belangrijk, zeker ook tijdens de broedperiode is rust noodzakelijk. Wanneer broedvogels door verstoring te vaak het nest verlaten komen er (te) weinig jongen groot.
Vogelbescherming Nederland slaat samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Waddenvereniging, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland en Het Groninger Landschap de handen ineen voor de wadvogels. Ze willen waddenliefhebbers bewust maken hoe belangrijk het is om vogels niet onnodig te verstoren.
Wat kun jij doen om verstoring te voorkomen? Besef dat je in een belangrijk vogelgebied bent. Kijk om je heen! Zie je vogels? Geniet, maar houd afstand. Een paar concrete tips: houd je hond aan de lijn en laat deze in losloopgebieden niet achter vogels aan rennen, betreed geen speciale rustgebieden (deze zijn vaak aangegeven met bordjes of met palen/lint afgezet), maak niet teveel lawaai en blijf op de paden. Kijk voor meer informatie op www.WADdoejij.nl.
Vogels zijn er altijd en bijna overal. Ze bezorgen ons plezier en blijven ons verwonderen. Toch is de aanwezigheid van vogels niet vanzelfsprekend. Veel vogels hebben het moeilijk of dreigen zelfs uit ons land te verdwijnen. Help ook mee.
Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.