Geplaatst op 14 oktober 2024
Programmamanager Ingrid Aaldijk van Vogelbescherming: “We zijn enorm dankbaar dat het ministerie van LVVN en Rijkswaterstaat ons extra financiering geven. Dit is mede dankzij de inzet en bemiddeling van Beheerautoriteit Waddenzee gelukt. Nu kunnen we nog meer impact maken voor de wadvogels. De bedreigingen in het Waddengebied zijn talrijk en veel vogelpopulaties staan onder druk, zo ook van predatie. Het grootste deel van deze extra bijdrage gaat naar pilots om het broedsucces van bijvoorbeeld kluten in de kwelders te vergroten. Door het zenderen van vossen in fase I van Wij&Wadvogels kunnen wij nu gerichter maatregelen nemen, bijvoorbeeld door de inzet van elektrische hekken. Zo hopen we dat er meer jongen vliegvlug worden.”
Over het onderzoek naar vossen en alle maatregelen om predatie te voorkomen, vertellen projectleider Siemen van ’t Veen en onderzoeker Bob Jonge Poerink in het artikel ‘Alles of niets, zonder of met de vos’.
Een bedrag van vier ton is uitgetrokken voor het project WATLAS. Ingrid Aaldijk: “Met WATLAS volgen we allerlei wadvogels met een piepkleine zender. Dit is een unieke techniek waarmee we kleine vogels zoals kanoeten en bonte strandlopers kunnen volgen. Dat geeft ons inzicht in wat zij aan het doen zijn, bijvoorbeeld als een wadplaat waar zij eten niet meer droogvalt. De gegevens zijn voor iedereen beschikbaar die bezig is met vogelonderzoek.”
Wij&Wadvogels is een meerjarig samenwerkingsprogramma dat zich richt op het herstel van gezonde wadvogelpopulaties. Het programma bestaat uit concrete maatregelen op plaatsen waar vogels broeden en rusten. We maken mensen bewust van de negatieve gevolgen van verstoring. Ook vergaren en wisselen we kennis uit en meten we de effectiviteit van maatregelen.
In dit programma werken zeven natuurorganisaties samen: Het Groninger Landschap, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging. Wij&Wadvogels wordt financieel mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het Investeringskader Waddengebied, het ministerie van LVVN, de provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen, Beheerautoriteit Waddenzee en Rijkswaterstaat.
Het programmaplan voor fase II staat in de online catalogus op de website van Wij&Wadvogels. Daar staan ook alle rapporten van de afgeronde deelprojecten van fase I.
Het Waddengebied is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van ons land. Het is ook het leefgebied van miljoenen vogels. Maar met veel wadvogels gaat het niet goed. Als Waddenliefhebbers maken we het de vogels, vaak onbedoeld, moeilijk.
Dat kan anders!
Miljoenen vogels maken gebruik van het Waddengebied. Maar hoe weet je waar de vogels het best te zien zijn, wanneer het hoogwater is en hoe herken je ze? Onze gratis app Wadvogels lost die problemen in één keer op.