Geplaatst op 22 december 2021
Waarom de aantallen zo achteruitgaan is eigenlijk een raadsel; er is niet één oorzaak aan te wijzen. Dat maakt de bescherming van blauwe kiekendief en velduil complex. Beide soorten leven in Nederland in dezelfde leefgebieden, op de Waddeneilanden en in Groningen en leven van dezelfde prooien, vooral muizen.
Vogelbescherming werkte de afgelopen jaren samen met Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels aan de bescherming van beide soorten in het project Wadvogels van Allure. In dat kader zijn onder meer vogelakkers aangelegd.
Het filmteam van Ruben Smit (Ruurd Jelle van der Leij en Melchert Meijer zu Schlochtern) heeft beide cameraschuwe soorten gedurende twee jaar gefilmd. De intieme natuurdocumentaire laat op fraaie wijze zien hoe beide roofvogels leven en hoe vogelbeschermers ze proberen te behouden voor ons land. Het resultaat is spectaculair, met unieke beelden van het grootbrengen van de jongen en het jagen op muizen. Beide soorten horen bij het open veld; zowel de blauwe kiekendief als de velduil zijn echte muizeneters. In jaren dat er veel muizen zijn blijken vooral velduilen te profiteren.
Ook voor de blauwe kiekendief is er een bescheiden lichtpuntje: behalve op de Waddeneilanden broedden de afgelopen jaren ook enkele paren in de akkers van Noordoost Groningen. Onderzoek met GPS-zenders laat echter zien dat een groot deel van de jonge blauwe kiekendieven in hun eerste levensjaar sterft.
'Het raadsel van de blauwe kiekendief en de velduil' duurt 30 minuten en is op Tweede Kerstdag om 17.30 uur op NPO2 als natuurdocumentaire op televisie bij Vroege Vogels. Kijk hier de uitzending terug of kijk hieronder de prachtige trailer.
Ruben Smit Productions maakte deze documentaire in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, BNNVARA - Vroege Vogels en Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels.
Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over akkervogels.
Er is helaas bijna geen geschikt leefgebied meer voor typische boerenlandvogels zoals de grutto, kievit of patrijs. Vogelbescherming is vastberaden om te investeren in de volle rijkdom van het Nederlandse landschap. Vol drassige, bloemrijke weides
en natuurrijke akkers.