Geplaatst op 28 mei 2015
En dus nam Martin contact op met de Provincie Flevoland om het maaibeheer van de Flevolandse oever van het Drontermeer aan te kaarten. Binnen 2 weken was er een afspraak en werd een bezoek aan het gebied gebracht. Wat bleek: de gemeente Dronten, de beheerder van de oever, was zich niet bewust van de situatie en hoe belangrijk het riet voor de grote karekiet was. Toen Martin het belang voor rietvogels ter plekke kon laten zien, heeft de gemeente direct maatregelen genomen. De aannemer werd afgebeld en deze winter werd het riet al niet meer gemaaid. Er bleef een mooie strook riet van drie tot vier meter dik staan en in de toekomst wordt het beheer nog verder afgestemd op de grote karekiet.
De maatregelen lijken nu al hun vruchten af te werpen. “Ik heb nu twee inventarisatierondes gedaan en ik denk dat we dit jaar weer op zo’n 13 broedparen van grote karekieten zullen uitkomen. Een stabilisatie. Dat is heel mooi. En het bijzondere is, van die broedparen zitten er maar liefst 5 in de strook van drie kilometer die er vorig jaar nog niet was. Geweldig om te zien dat het beschermen van deze rietstrook dus zo snel effect heeft.”
Het WetlandWacht-netwerk van Vogelbescherming bestaat dit jaar 20 jaar en telt nu 83 vrijwilligers waarmee we een groot gedeelte van alle belangrijke wetlands in Nederland scherp in de gaten houden. WetlandWachten hebben niet alleen veel kennis van vogels en hun leefomgeving, maar ook van natuur en milieu in het algemeen en bijvoorbeeld ook planologische procedures. Een WetlandWacht waakt over 'zijn' wetland en signaleert situaties of ontwikkelingen die voor vogels ongunstig zijn. In geval van acute, ernstige bedreiging komt hij/zij in overleg met Vogelbescherming Nederland meteen in actie. Zo kunnen we de waardevolle wetlands van Nederland doeltreffend beschermen.