Navigatie overslaan
Alk en papegaaiduiker / Shutterstock Alle berichten
Alk en papegaaiduiker / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Een kijkje in het verborgen leven van de alk

Geplaatst op 5 november 2024

Met wat geluk en volharding kun je alken vanaf oktober tot april langs de Nederlandse Noordzeekust zien. Maar, een groot deel van hun leven en bijzondere gedrag in de kolonie of op de oceaan zien wij níet. Onderzoekers wel. Ben je benieuwd?

Alken zijn zeevogels. Ze zwemmen op of vliegen boven de Noord-Atlantische Oceaan en duiken naar vis. Ze komen aan land om in kolonies te broeden op rotsen in de landen eromheen, zoals IJsland, Noorwegen of Engeland.

Alken kunnen bizar snel en laag over het water en tussen golven door vliegen. Knap, maar dat maakt het jammer genoeg moeilijk om ze goed te zien vanaf de Nederlandse kust, waar ze vooral ’s winters dichtbij komen. Onderzoekers bewegen hemel en aarde om ze wél goed te observeren en hebben heel wat over het gedrag van alken ontdekt. Zo leren wij ook nog eens wat over hun doorgaans verborgen leventje.

Alk / Shutterstock Als we in Nederland alken zien, is het ver weg en nooit dichtbij. Jammer, hun verborgen leven is juist zo boeiend. Alk / Shutterstock

Donderende nekstrekker

Onderzoekers geven alle dieren, planten en andere levende wezens een wetenschappelijke naam, naast de naam die ze hebben in de taal van het land waar ze leven. Zo ontstaan er geen misverstanden over de soort als ze internationaal samenwerken.

De wetenschappelijke naam van de alk is Alca torda. Het Oudnoorse woord alka betekent nek en de naam is waarschijnlijk een verwijzing naar de gewoonte van de alk om na het landen zijn nek uit te strekken. Torda betekent zoiets als: die het geluid van de donder maakt. Misschien omdat ze in groepen op zee een laag rommelend geluid maken, als beginnend onweer.

Alk / Shutterstock "Stil maar, ik doe je niets, goed volk, hier is mijn nest”, zeggen ze met hun bijzondere loopje. Alk / Shutterstock

‘Goed volk-loopje’

Alken broeden in kolonies met honderden, soms wel duizenden vogels samen. Dat is veilig, maar in zo’n drukte is het belangrijk om geen ruzie met je buren te krijgen. Daarom doen ze een speciaal loopje als ze landen in al die hectiek. Ze strekken hun hoofd en nek naar voren en spreiden beide vleugels omhoog en open. Zo lopen ze even tussen de andere (broedende) vogels door naar hun eigen nest. “Stil maar, ik doe je niets, ik ben geen vijand, goed volk, hier is mijn nest”, zeggen ze zo op hun manier.

Alk / Shutterstock Voordat alken beginnen met nestelen, leren ze eerst hun toekomstige buren kennen door samen te zwemmen. Alk / Shutterstock

Uit het water ploppende alken

Voordat alken beginnen met nestelen, leren ze eerst hun toekomstige buren kennen door samen te zwemmen. Dit gebeurt op een speciale manier. In grote groepen, dicht bij elkaar, zwemmen ze rondjes, duiken dan allemaal tegelijk onder water en ploppen vervolgens verticaal omhoog uit het water met hun hoofd en lijf en hun snavel open.

Alk en papegaaiduiker / Shutterstock Alken hebben ook een minder fraaie gewoonte. Ze stelen af en toe vis van papegaaiduikers... Alk en papegaaiduiker / Shutterstock

Lelijke kleptoparasiet

Alken hebben ook een minder fraaie gewoonte. Ze stelen af en toe vis van papegaaiduikers die er trots mee op weg waren naar hun kroost. Dat heet kleptoparasitisme. Sommige mensen kunnen het ook écht niet laten om te stelen en die noemen we kleptomanen. Bij de alken is het plezier soms van korte duur, want sommige meeuwen stelen op hun beurt weer de vis van alken.

Alk / Elwin van der Kolk Alk / Elwin van der Kolk

Meer weten over de alk?

Luister naar hun roep en ontdek waar je ze kunt zien. Ook vaak verborgen voor het publieke oog:  Vogelbescherming doet heel wat om het leefgebied van de alken te beschermen. Ga naar vogelbescherming.nl/alk.

Vogels Junior speciaal voor jou

Vogels Junior gaat over beesten, buiten en beschermen en is speciaal bedoeld voor jou! Je vindt er de mooiste foto’s, posters, gekke weetjes en nuttige informatie over dieren en het beschermen van natuur. 

Lees meer

Word vrijwillige vogelwacht

We zoeken vrijwillige vogelwachten die op verschillende stranden broedvogels beschermen door toezicht te houden en voorlichting te geven aan bezoekers. Ook het helpen bij afzettingen en doen van waarnemingen is mogelijk.

Help de strandbroeders beschermen