Navigatie overslaan
De Wilde Noordzee - ©Dutch Maritime Productions / Jeffrey van Houten Alle berichten
De Wilde Noordzee - ©Dutch Maritime Productions / Jeffrey van Houten

Te zien in de bioscoop: De Wilde Noordzee

Geplaatst op 11 september 2024

Vanaf september draait de bijzondere documentaire De Wilde Noordzee in bioscopen en filmtheaters door het hele land. Tim van Oijen is senior beleidmedewerker Noordzee en marien bioloog bij Vogelbescherming. We vroegen hem wat hij vond van de film.

Algemene indruk van deze documentaire?

“Een fantastische film, heel knap gemaakt, met mooie beelden van microalgen tot reuzenhaaien, geschoten in alle uithoeken van de internationale Noordzee. En wat opvalt: overal zijn vogels, hoe ver op zee je ook gaat. Ik ben blij dat we hier als Vogelbescherming als partner onze bescheiden bijdrage aan hebben geleverd.”

De Wilde Noordzee - ©Dutch Maritime Productions / Joost van Uffelen De Wilde Noordzee - ©Dutch Maritime Productions / Joost van Uffelen

Favoriete stuk in De Wilde Noordzee?

“De (onderwater)beelden van alken, zeekoeten en papegaaiduikers bij Isle of May, aan de oostkust van Schotland. Ze broeden op steile kliffen en vangen vis, vooral zandspiering. Alken en zeekoeten zitten in het najaar ook in grote aantallen in het Nederlandse deel van de Noordzee, om te rusten en voedsel te verzamelen. Een gezonde Noordzee die rijk is aan vis is voor hen van levensbelang.”

Hoe kun je zelf zeevogels van de Noordzee ervaren?

“Tijdens de voorjaars- en najaarstrek kun je langs de kust typische zeevogels als jan-van-genten langs zien vliegen, vooral bij een stevige aanlandige wind. Voor de echte die-hards zijn zeevogelvaartochten vanuit bijvoorbeeld de Neeltje Jans of Scheveningen een aanrader. Wil je de klifbroeders in Schotland zien, dan kun je bijvoorbeeld een trip boeken bij het Scottish Seabird Centre. Op hun site zijn ook meerdere live webcam’s te zien van bijvoorbeeld de jan-van-gentenkolonie op Bass Rock. Iets dichterbij, aan de oostkust van Engeland, zijn de Bempton-kliffen een echte aanrader. Hier broedt zelfs de grootste jan-van-genten kolonie op het vasteland.”

De Wilde Noordzee - ©Dutch Maritime Productions / Joost van Uffelen De Wilde Noordzee - ©Dutch Maritime Productions / Joost van Uffelen

Wat doet Vogelbescherming voor de vogels en natuur van de Noordzee?

“De Noordzee is zo mooi, helaas is de druk op het gebied enorm. Visserij, olie- en gasindustrie, scheepvaart, windparken. En die windparken, daar komen er nog veel meer van. Vogelbescherming zet zich er voor in om te zorgen dat belangrijke vogelgebieden zo veel mogelijk worden vermeden bij de planning en aanleg van wind- en zonneparken. Ook ondersteunen we de verdere ontwikkeling van de zogeheten startstop-procedure, zodat windmolens altijd nagenoeg worden stilgezet tijdens nachten met massale vogeltrek. We dragen oplossingen aan en begeleiden het nodige onderzoek.”

“Vogelbescherming heeft ook het Noordzeeakkoord ondertekend. Hierin staan onder andere afspraken over betere bescherming van gebieden waar veel zeevogels zitten, zoals het Friese Front (tientallen kilometers boven de Waddeneilanden) en de Bruine Bank (halverwege Nederland en Engeland). Samen met een aantal andere organisaties hebben we onlangs de Noordzeevisie 2040 gepubliceerd. Ook daarin bepleiten we effectieve bescherming van gebieden door bijvoorbeeld schadelijke visserijvormen te verbieden en daar streng op te handhaven.”

Als je de film De Wilde Noordzee hebt gezien en je wil iets doen voor vogels en natuur (zoals te zien in de film), wat kun je doen?

“Langs de kust worden diverse mooie en belangrijke projecten uitgevoerd waaraan je als vrijwilliger je steentje kunt bijdragen. Een van die projecten is de bescherming van strandbroeders, zoals de bontbekplevier en de strandplevier. Op de website van Het Groene Strand vind je meer informatie en inspiratie. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om rommel uit de zee te houden.

En wil je nog wat extra’s doen, kom dan helpen bij een van de strandopruimacties van Stichting de Noordzee. Zie je vogels aan de kust, dan geldt: geniet, maar houd afstand. Verder kun je vis mijden die slecht scoort op de Viswijzer of die geen duurzaamheidskeurmerk zoals MSC heeft. Verder is Vogelbescherming blij met giften voor ons werk voor de vogels van de Noordzee. Verschillende mensen dragen al bij, we hebben hen uitgenodigd om samen met ons naar de première van de film te gaan.”

Gaan kijken naar De Wilde Noordzee?

“Ja! Ik roep iedereen op om de film te gaan kijken. Dat is een uitgelezen kans om te zien wat er zich allemaal afspeelt onder water en op open zee. De film zal denk ik voor veel kijkers een openbaring zijn. Zelf ben ik duiker en ken ik de onderwaterwereld goed, met name in Zeeland, maar ook voor mij was de film een ontdekkingsreis.”

De Wilde Noordzee draait vanaf 12 september in bioscopen en filmhuizen. Zie www.dewildenoordzeefilm.nl voor meer informatie. Volgend jaar volgt van dezelfde makers ook een televisieserie op NPO1 over de Noordzee.

Poster De Wilde Noordzee Poster De Wilde Noordzee

Wil je een gift doen voor de vogels van de Noordzee?

Ga dan naar onze donatiepagina en kies voor ‘vogels in natuurgebieden’. Voor contact over een grote gift kun je terecht bij Sandra Peters, adviseur grote giften, via sandra.peters@vogelbescherming.nl.

Klapper van de Britse vogelbescherming

Onze collega’s van de Britse vogelbeschermingsorganisatie RSPB hebben dit voorjaar bereikt dat er niet meer op zandspiering mag worden gevist in het Britse deel van de Noordzee, een grote klapper ten gunste van de natuur. Zover is het visserijbeleid van de EU nog niet. Er wordt maar heel beperkt rekening gehouden met vogels. Visquota hebben als doel de bestanden te bevissen met een maximale opbrengst zonder dat ze (opnieuw) instorten.

Vogels in natuurgebieden

De parels van de Nederlandse vogelnatuur zijn de kust en de waterrijke gebieden. Voor miljoenen vogels zijn deze plekken - Waddenzee, Zuidwestelijke Delta en het IJsselmeergebied - van wezenlijk belang.

Wat doet Vogelbescherming?

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International