Navigatie overslaan
Fotohut Hoge Veluwe / Hans Peeters Alle berichten
Fotohut Hoge Veluwe / Hans Peeters Hans Peeters

Door Hans Peeters
Natuurjournalist

Fotohut van de maand Hoge Veluwe

Geplaatst op 1 augustus 2017

Hans Peeters en Rob Kempers zoeken de beste vogelfotohut van Nederland. Vogelhutten zijn bedoeld om dicht bij vogels te komen zonder ze te verstoren. Als amateurfotografen verschuilen ze zich vele uren in een hut en wachten vol spanning af. Dit keer gaan ze op bezoek in Het Nationale Park De Hoge Veluwe.
Fotohut Hoge Veluwe / Hans Peeters Hans Peeters in de fotohut / Rob Kempers Fotohut Hoge Veluwe / Hans Peeters

Uitdagingen voor natuurfotografen

Rondstruinende everzwijnen, burlende edelherten en ontmoetingen met bedachtzame moeflons, daarvoor ga je naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Maar ook voor ouderwetse landschappen, ontpoppende libellen en wegschietende zandhagedissen. Dat het gebied ook de naam vogeleldorado met ere draagt, is misschien minder bekend. Jaarlijkse bezoeker is de slangenarend. Raven struinen het gebied af en het aantal nachtzwaluwen is niet op twee handen te tellen. Stuk voor stuk uitdagingen voor de natuurfotograaf. Wie ook boszangvogels op de gevoelige plaat wil vastleggen, doet er goed aan de nieuwe fotohut te bezoeken.

Kruisbek, goudvink, appelvink / Hans Peeters en Rob Kempers Veluwetrio: kruisbek/Rob Kempers, goudvink/Hans Peeters, appelvink/Rob Kempers Kruisbek, goudvink, appelvink / Hans Peeters en Rob Kempers

Kleurrijk Veluwetrio

Vlak voor de hut wisselen vinken, kool- en pimpelmezen elkaar af. Ook de typische bewoners van het naaldbos, zoals kuifmees, zwarte mees en glanskop verschijnen op het toneel. De boomkruiper houdt wat afstand, terwijl boomklevers heen en weer roetsjen. Een enkele keer waagt een goudhaantje zich van boven uit de bomen naar beneden. Het wachten is op het kleurrijke Veluwetrio, waarvan menigeen alleen durft te dromen: goudvink, appelvink en kruisbek. De een al mooier dan de ander. Je mag ze hier alle drie verwachten, maar je moet een beetje geluk en veel geduld hebben. Kruisbekken komen vooral in droge periodes drinken.

Wie niet alleen maar veren voor de lens wil hebben, kan zijn geluk beproeven met de in groten getale aanwezige rosse woelmuizen. Wat zijn ze snel.

Rosse woelmuis / Rob Kempers Rosse woelmuis / Rob Kempers Rosse woelmuis / Rob Kempers

Natuurlijk decor

Een opgehoogde drinkvijver vormt het hoofddecor en zorgt ervoor dat je drinkende en badderende vogels bijna op ooghoogte kunt fotograferen. Decoratieve takken en stronken sieren op de juiste plaatsen de buitenstudio. De fotohut staat midden in het bos, dat zorgt voor de natuurlijke entourage. Datzelfde bos zorgt er weliswaar voor dat er ’s morgensvroeg weinig licht is en je uit moet wijken naar een hoge ISO. In de middag is het licht veel beter, maar zijn de vogels vaak wat minder actief. Schipperen dus.

Zowel de ruime acht persoons hut als de vogeldrinkplaats zijn aangelegd door de vrijwilligers van de Vereniging van Vrienden van de Hoge Veluwe. De boswachters houden een oogje in het zeil.

Fotohut Hoge Veluwe / Hans Peeters Uitzicht vanuit de fotohut / Rob Kempers Fotohut Hoge Veluwe / Hans Peeters

Openbare fotohut

Reserveren is niet mogelijk en de toegang tot de hut is gratis. Je hoeft enkel een toegangskaartje te kopen voor Het Nationale Park bij een van de drie ingangen. De fotohut vind je vlakbij de ingang Otterlo, aan de Houtkampweg en de Wetweg. Klik hier voor de juiste locatie.
De hut biedt plaats aan ongeveer acht personen. Let wel, het kan er druk zijn en zoals gezegd: reserveren is niet mogelijk. Hier geldt; wie het eerst komt… Gun een nieuwkomer ook een plaatsje, als je er zelf al een poos zit. Wel zo vriendelijk.
Andere fotohutten bevinden zich nabij de ingangen Hoenderloo en Schaarsbergen, maar die zijn op dit moment nog een stuk minder aantrekkelijk. Wie weet krijgen deze in de toekomst ook een upgrade. Misschien moeten we de Vereniging van Vrienden eens lief aankijken.

De nieuwe fotohut – ingang Otterlo – verdient **** op een schaal van vijf.

Vink / Hans Peeters Vink / Hans Peeters Vink / Hans Peeters

Uitgerust op pad

  • Rijst- of bonenzak. Met een statief kun je hier moeilijk uit de voeten
  • Telelens vanaf 200 mm tot 500 mm. De vogels kunnen erg dichtbij zitten
  • Volle accu’s en lege geheugenkaartjes
  • Eten en drinken

Over fotograferen in een fotohut

  • Draag donkere onopvallende kleding
  • Plaats geen spiegelende objecten in het kijkgat (thermosfles!)
  • Steek je lens niet te ver naar buiten en zwaai er niet enthousiast mee heen en weer (vogels zien de spiegeling van je lens ook in het water)
  • Niet te hard praten met elkaar

Meer over verantwoord fotograferen

Vogels herkennen

Op de Hoge Veluwe kun je een grote variatie aan vogelsoorten zien. Om ze te herkennen is een goede vogelgids onmisbaar.

Bezoek onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Ga voor meer informatie over Het Nationale Park Hoge Veluwe en voor openingstijden naar www.hogeveluwe.nl.