Weidevogels is een verzamelnaam voor een groep vogels die, lang geleden, weilanden hebben ontdekt als leefgebied. In de open graslanden hadden ze een heel goed leven. Er waren genoeg insecten voor hun kuikens en de openheid maakte het makkelijk om roofdieren aan te zien komen en met z’n allen te verjagen.
Naast grutto, kievit en tureluur zijn er nog veel meer weidevogels: slobeend, zomertaling, veldleeuwerik, gele kwikstaart en graspieper. De grutto krijgt van alle weidevogelsoorten de meeste aandacht. Deze weidevogel staat voor wat de hele ‘familie’ nodig heeft: gaat het goed met de grutto, dan profiteert de rest mee. Het is echter belangrijk om ook goed voor de andere soorten te zorgen, want ze hebben elkaar nodig. Zo zijn kieviten beter in het wegjagen van roofdieren en hebben slobeenden gevaar vanaf het water sneller in de gaten.
Een tureluurmoeder is een nogal vasthoudend type. Als zij op pad wil met haar pasgeboren kuikens, neemt ze die onder haar vleugels. Ze zitten daar ‘vastgeplakt’ tussen haar veren. Zo kan ze honderden meters overbruggen om een betere plek voor haar kroost te vinden.
Je kunt een kievitkuiken snel herkennen. Het lijkt net alsof hij al een kuifje achter op zijn kop heeft.
Meestal slaapt de kievit ’s nachts, behalve als de maan schijnt. Dan gaat hij op zoek naar slaperige regenwormen.
Grutto’s op trektocht vliegen tussen de 3 en 6 kilometer hoog.
Een gruttokuiken eet maar liefst 10.000 insecten per dag.
In deze podcast hoor je hoe een Friese boer zijn land inricht om het de weidevogels naar de zin te maken.
Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.
Vogelbescherming heeft een netwerk van enthousiaste boerenlandvogelboeren. We delen kennis met elkaar en we ondersteunen de boeren op verschillende manieren. Er is vast een boerenlandvogelboer bij jou in de buurt!