Navigatie overslaan
Bonte vliegenvanger / Ruud van Beusekom Alle berichten
Bonte vliegenvanger / Ruud van Beusekom Ruud van Beusekom

Door Ruud van Beusekom
Vogelbescherming Nederland

Nu te zien: de bonte vliegenvanger

Geplaatst op 15 augustus 2024

De najaarstrek is voor de bonte vliegenvanger in volle gang. Het is een uitgesproken nachttrekker. Wil je er een zien, dan moet je gaan zoeken: in “de bosjes”. Aan de kust maak je de meeste kans.

Vanaf half april fiets ik altijd met gespitste oren door de villawijken van Zeist, op weg naar kantoor van Vogelbescherming. Hoe blij word ik dan van de eerste zingende bonte vliegenvangers, die hier broeden. In ‘optimaal habitat’ zoals dat heet: een bosrijke omgeving met veel nestkastjes. Hier brengen ze doorgaans één broedsel groot. Tegenwoordig vaker twee, als gevolg van langere en warmere zomers.

Nazomerpiek van Scandinavische vliegenvangers

Als de jonge bonte vliegenvangers zijn uitgevlogen, vertrekken zowel volwassen als jonge vogels snel: eind juli, begin augustus. Plots zijn ze verdwenen. In de loop van augustus, zwelt de trek van de ‘bonte vlieg’ echter weer aan, waarna deze in september geleidelijk uitdooft. Na een goede treknacht kan je er tientallen zien, hoewel zulke aantallen de laatste decennia bijna niet meer worden opgemerkt. In het binnenland trekken bonte vliegenvangers nu ook door, maar is de spoeling dun. Het is een uitdaging om er daar een te vinden.

Bonte vliegenvanger / Ruud van Beusekom Bonte vliegenvanger / Ruud van Beusekom

Trouw aan winterplek

De bonte vliegenvangers die in de nazomer doortrekken betreffen Scandinavische. Het zijn vrijwel uitsluitend juveniele vogels, die dus afgelopen zomer groot zijn geworden. Bijzonder aan de trekweg van deze soort is dat bonte vliegenvangers uit het hele verspreidingsgebied, dat zich uitstrekt tot diep in Rusland, via het Iberisch Schiereiland trekken. De Russische trekken dus eerst helemaal naar het westen. In Spanje en Portugal verblijven ze in augustus-september een poosje, om aan te sterken, waarna ze doortrekken naar West-Afrika, ten zuiden van de Sahara. In de overwinteringsgebieden zijn ze trouw aan een eenmaal gekozen overwinteringsplekje, zo is gebleken uit Nederlands onderzoek in Ghana.

Let op de roep

Om zelf een bonte vliegenvanger te vinden, moet je naar ‘de bosjes’. Vooral aan de kust, in de struwelen en de dennenbossen van het middenduin. Zoek ze in de kroonlaag van wat open bossen, een open plek, aan de bosrand. Op de Wadden duiken ze ook vaak in dorpen, in tuinen. Let goed op, want bonte vliegenvangers zitten meestal stil op een tak te wachten tot ze een insect in het vizier krijgen, waarna ze die met een snelle vlucht pakken. Hierbij hoor je soms het dichtklappen van de snavel! Prent ook de geluiden in: het makkelijkst te herkennen is een herhaald ‘wiek… wiek…wiek’.

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws