Door
Hanne Tersmette
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 7 juni 2021
Gierzwaluwen broeden in Nederland enkel in gebouwen. Maar door het steeds beter isoleren van onze huizen verdwijnen hun nestplaatsen. Lastig, want gierzwaluwen zijn erg honkvast. Ze vliegen jaarlijks duizenden kilometers op en neer naar Afrika, maar keren ze elke zomer naar exact hetzelfde nestje terug.
“Om bij renovaties rekening te kunnen houden met deze beschermde gierzwaluwnesten, moeten we wél weten waar ze zitten. Om de nestplaatsen van de gierzwaluwen in kaart te brengen wordt ecologisch onderzoek uitgevoerd, maar er is nog veel onbekend. Veel mensen weten niet eens dat deze bijzondere vogels onder hun dak broeden. Daarom vragen we iedereen deze zomer om uit te kijken naar de gierzwaluwen en door te geven waar ze nestelen”, zegt Femke Jochems van Vogelbescherming Nederland. “Hoe meer nesten bekend zijn, hoe makkelijker het is om ze te beschermen.”
Om mee te tellen hoeft u geen doorgewinterde vogelaar te zijn. Combineer uw zomerse avondwandelingetje gewoon met het speuren naar nestplekken van gierzwaluwen. Goed om te weten: een gierzwaluw is geen standaard vogel. Slapen, eten en paren, ze doen het allemaal in de lucht. De jongen worden vaak maar een paar keer per dag gevoerd, vooral net na zonsondergang. En regent het een paar dagen? Dan is de gierzwaluw gevlogen. Die gierzwaluwen in de lucht ziet u dus moeiteloos, maar om de nestplekken te leren zien, moet u een paar dingen weten.
Meer over gierzwaluwen en hun nestplaatsen vindt u in deze flyer.
Geef de nestplaatsen hier door. Aan het einde van de zomer laten Vogelbescherming Nederland en Waarneming.nl weten hoeveel gierzwaluw nestplaatsen we samen hebben ontdekt.
Vogelbescherming heeft een reeks factsheets over stadsvogels gepubliceerd voor gemeenten, bedrijven, bouwers, bewoners en andere betrokkenen.
Vogels zijn een graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels in een stad, dan gaat het goed met het stedelijk groen; ook gezond voor mensen.