Navigatie overslaan
Rhododendron / Shutterstock Alle berichten

Tuininspiratie

Geplaatst op 14 november 2016

Lang geleden dat ik in Artis was. Nieuwsgierig gemaakt door publicaties was ik benieuwd naar wat vakgenoot Michael van Gessel van de entree had gemaakt. Na dat fraaie prijswinnende entreeplein bewonderd te hebben, wilde ik de andere vernieuwingen ook bekijken, vooral de vernieuwde vogelverblijven.

Biotoopvolières

De vertrouwde aangeharkte gezelschapsvolières waren tot mijn verrassing vervangen door ware biotoopvolières. Vakkundig gestylde mini-landschapjes. Bij de een glooiend geprofileerd met rotsformaties waartussen yucca’s met pampasgras uit Zuid-Amerika. Bij de ander een Aziatische setting met cryptomeria en Chinese mispel. Allemaal min of meer bekende tuinplanten die bestand zijn tegen onze winters, maar in dit geval consequent regio-eigen samengevoegd.

Ongetwijfeld zijn de gevleugelde bewoners bepalend geweest voor het daarna gekozen plantarrangement. Met internationale samenwerking zorgvuldig geselecteerde bedreigde vogels in een fokprogramma samengebracht in een oogstrelende tuinsetting. Zonder twijfel behaaglijk voor de spaarzame bewoners die op hele natuurlijke verstopte plekken nesten hadden gemaakt. Je moet goed zoeken en soms even rustig wachten tot ze tussen de geëigende camouflage tevoorschijn komen. Bij het Amsterdamse polderlandschap  in een enorme volière zijn de bewoners in een wei ondergebracht. Bezoekers kunnen door de kooi een korte wandeling maken terwijl lepelaars ruisend overvliegen of synchroon het water in de sloot filteren en de kieviten naar pieren peuren.

Diezelfde zorgvuldigheid trof mij bij het lezen van broedresultaten met Europese nachtegalen in de juli 2016 uitgave van het B.E.C., Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel. Lou Megens doet daarin verslag over zijn met bronsgroen kreupelhout gestoffeerde volière waar tussen mossen en brandnetels jonge nachtegalen werden geboren. Omdat het geen wilde vogels zijn, mag dat. De criteria voor zijn biotoop waren: koel, schaduwrijk, bebost terrein, in de buurt van water. Daarmee ging hij aan de slag en vanaf half april slaapt hij met open slaapkamerraam om 24 uur per dag van de welluidende zang te kunnen genieten.

Artis / Tom Brekelmans Artis / Tom Brekelmans

Moraal

Hoe vindingrijk ook allemaal, de vrijheid van de vogels is hier verdwenen. En akkoord, in Artis is er sprake van een educatieve en attractieve presentatie, maar op luttele minuten fietsen buiten de stadsgrens van Amsterdam zie je de bewoners van de polder in het echt. De tuin omtoveren voor nachtegalen zal alleen in de Efteling lukken, hoe mooi uw eigen sprookjesbos ook is gemaakt.

Toch kan de wijze waarop de zulke tuinen zijn gemaakt ook een bron van inspiratie zijn voor de eigen tuin en dan is het enigszins onvoorspelbaar waar inlandse vrije tuinvogels voor kiezen om in te nestelen. In de rhododendron uit de Himalaya kan een merel gaan broeden.

Tuinarchitect Tom Brekelmans is een gepassioneerd vogelaar met meer dan 30 jaar ervaring met tuininrichting en andere buitenruimten. Zijn ontwerpen als tuinarchitect zijn meervoudig bekroond, onder meer met de Welstand Architectuurprijs. Jarenland schreef hij tuincolumns voor veel regionale dagbladen. Voor Vogelbescherming is hij vrijwillig Stadsvogeladviseur. Meer informatie via www.burobrekelmans.nl.

Gerelateerde items