Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Blauwborst Marieke Dijksman

Door Marieke Dijksman
Medewerker Vogelbescherming

Waarom fluiten vogels?

Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland | dinsdag 4 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1541x

Luister in de ochtend vroeg eens goed... Het davert en het dondert van de vogelzang. Voor ons mensen is de vogelzang iets om van te genieten. Voor vogels draait al dat gefluit maar om twee dingen: oorlog en vrede.
Liervogel

De vechtersbazen

Waarom oorlog en vrede? De ene reden voor de vogelmannen om te zingen is het verdedigen van zijn territorium tegen rivalen. Met veel van hun gefluit strijden ze in de lente geweldloos met de concurrentie. Ze zingen: ‘Let op, hier ben ik!’, ‘ga weg of ik vlieg je aan’, ‘ik heb ben de sterkste’ of nog beter: ‘ik ben de baas!’. 

De versierders

De andere reden draait om de vrede, om de liefde. In het voorjaar begint het te kriebelen bij de vogelmannen. Ze laten al hun voorzichtigheid varen en zingen uit volle borst. Hoe langer de man zingt, hoe groter de kans dat er een vrouwtje voorbij komt die de tijd neemt om haar mogelijke partner te bestuderen.  

De zangers

Valt het je op dat het hier boven alleen over de mannen gaat? Want inderdaad, alleen de mannen zingen. Vrouwtjes hebben geen territorium te verdedigen en hoeven de mannen niet te versieren. Er is één uitzondering: de roodborst. Mevrouw roodborst zingt wel, echter alleen in het najaar en de winter als zij haar eigen plekje net zo fel verdedigt als de mannen.

De imitators

Soms blijft het niet alleen bij zingen. Sommige vogels zijn ook briljante imitators. Spreeuwen bijvoorbeeld bootsen het geluid van telefoons en alarminstallaties na. Zo zijn er spreeuwen op het Centraal Station in Rotterdam die de treingeluiden nadoen.  Maar de meesterimitator is toch wel de liervogel uit Australië. Je kunt het zo gek niet bedenken of deze vogel kan het. Zelfs het klikken van een camera is voor deze vogel geen enkel probleem. De Britse bioloog en tv-maker David Attenborough filmde de kunsten van de liervogel. Dat filmpje kun je op YouTube bekijken.

 

 

 

 


Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld. Bezoek de website van Vogelbescherming Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs