In vliegende vaart op de prooi..
17.04.25 We moeten nog heel eventjes wachten tot de vier eitjes op de ENKA toren (hopelijk) pl..
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Door
Mark Hessels
Mark Hessels | vrijdag 11 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 97x
De meeste van jullie kennen waarschijnlijk de begrippen nestblijvers en nestvlieders wel. De eerste groep blijft na uit het ei komen eindeloos in het nest hangen totdat de ouders het zo beu zijn dat ze ze het nest uit kieperen. Terwijl de tweede groep nog maar nauwelijks opgedroogd uit het ei is of ze staan al naast het nest om zelf hun kostje bij elkaar te gaan scharrelen, meestal nog wel onder wakend toezicht en bescherming van de ouders gelukkig.
Maar dat je ook bij eitjes nestvlieders hebt wisten we nog niet en na jarenlang onderzoek door onze eigen OZ groep durven we nu voorzichtig die conclusie wel te trekken. Als je dacht dat eitjes gewoon lekker niks liggen te doen, terwijl daar binnenin al het werk wordt verzet om uit een dooier een kuiken te maken, dan zit je goed mis. Sommige eitjes gaan al aan de wandel voordat ze pootjes hebben.
Nou, ik ben nog steeds serieus eigenlijk. In 2022 viel het ons voor het eerst op dat de eitjes zich langzaam door de kast verplaatsten. Niet met centimeters per dag, maar als je na een week nog eens terugkeek dan waren ze toch duidelijk van plek veranderd. En dan komen al snel allerlei vragen opzetten; is dit toeval of gebeurt het met een reden, was dit in 2021 ook al zo, gaat dat in andere kerkuilnesten ook zo en hoe zit het dan in nesten van andere vogels, etc…etc…?
Als je zoveel vragen hebt, helpt het soms om maar eens met een makkelijke te beginnen. Zo houd je in ieder geval de moed erin. Was dit in 2021 ook zo? Eenvoudige vraag en ook een eenvoudig antwoord; nee in 2021 ging de 8 (!) eieren niet aan de wandel. Soms een centimetertje naar links en de dag erna weer een centimetertje terug, maar wandelen kan je dat echt niet noemen. In 2022 begon het nest zich al aardig door de kast te verplaatsten, maar in 2023 en 2024 werden de kuierlatten pas echt ondergebonden (zie ook het bijgaande schetsje van de wandelroutes).
Van andere kerkuilenkasten weten we het niet zo goed. We weten wel dat het voorheen in Dongen en het ene jaar bij het Fryske Gea niet opgevallen is. In nesten van de meeste andere vogels wordt het ook zelden waargenomen, hoewel er in kleine nestjes natuurlijk ook niet veel te wandelen valt.
Dat is nog niet zo makkelijk te bepalen. Maar een paar dingen weten we wel. In de winter 2021-22 is er een nieuw vrouwtje in de kast gekomen. Zou die verandering er iets mee te maken kunnen hebben? Beide vrouwtjes waren natuurlijk druk bezig met eitjes omrollen, maar als de ene dat nou net iets onstuimiger doet dan de ander dan kan zo’n nestje natuurlijk best een klein stukje opschuiven. En als je dan ook nog een voorkeursrichting hebt om te rollen, dan schuiven alle eitjes bij de volgende beurt weer netjes een stukje verder op in plaats van dat ze terug naar hun vorige plek worden geharkt. En dat je een kast met een vlakke bodem hebt en er eigenlijk niet een echt nestkuiltje wordt gemaakt dat helpt natuurlijk ook niet om de boel bij elkaar te houden.
Dus hoe leuk de ontdekking ook was, wij denken toch dat het vooral een toevallig verschijnsel is, maar wie weet misschien ontdekken we ooit nog dat er wel degelijk een goede reden achter zit.
Ja, dat soort uitspraken hoor ik de laatste jaren helaas wel vaker. Populistische slopers van over de hele wereld is er veel aan gelegen om het nut van onderzoek en wetenschap steeds weer in twijfel te trekken en dat doen ze niet per ongeluk.
En nou zal ik de laatste zijn om te beweren dat het bestuderen van rondrollen van eitjes door de kast deze planeet zal gaan redden, maar er is een veel belangrijkere reden om je dingen af te blijven vragen en te onderzoeken.
Onderzoek doe je namelijk niet alleen om antwoorden op je vragen te vinden, maar vooral ook om nieuwe vragen te ontdekken… (die mag best op een tegeltje van mij, dan bestel ik meteen de eerste).
En als je de bovenstaande zin eerst niet begrijpt, maar daarna toch wel een beetje dan heeft ie zichzelf eigenlijk al bewezen. Dus op naar de volgende vraag….. en naar het volgende ei natuurlijk. En dat ze maar weer flink rond mogen trekken dit jaar. De onderzoekers van Beleef de Lente houden het in de gaten.
17.04.25 We moeten nog heel eventjes wachten tot de vier eitjes op de ENKA toren (hopelijk) pl..
17.04.25 De twee pykjes worden groter. Wel is er te zien dat het oudste pykje het meeste eten ..
17.04.25 Wat hadden we het nestleven van Pa en Ma ooievaar graag live in beeld gebracht. Ook a..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan