Sinds 2012 is er een scholenversie van Beleef de Lente. Leerkrachten van groep 1 tot en met 8 kunnen hier onder andere gratis lesmateriaal downloaden. Deze 'jeugdafdeling' heet Beleef de Lente In de klas.
Kinderen kunnen hier filmpjes zien van Beleef de Lente die geschikt zijn om met de klas te bekijken. Daarnaast heeft de pagina vrijwel iedere dag een nieuw vogelweetje en andere interessante informatie. Beleef de Lente In de klas is te vinden via vogelbescherming.nl/beleefdelente/indeklas.
Vogelbescherming Nederland is dé vereniging voor iedereen die van vogels houdt en ze wil beschermen. Met ruim 140.000 leden willen we de leefgebieden van vogels beschermen, in de natuur, de stad of op het platteland. Met de webcams van Beleef de Lente kan iedereen vogels leren kennen op een makkelijke en spannende manier. Beleef de Lente maakt eens te meer duidelijk waarom vogels bewondering en respect verdienen.
Wil je ook meehelpen vogels te beschermen? Voor slechts € 27,- ben je lid en ontvang je ook 5 keer per jaar het blad Vogels.
Beleef de Lente is een evenement van Vogelbescherming Nederland, af en toe in samenwerking met andere organisaties. En niet te vergeten: tientallen vrijwilligers, onder meer van soortwerkgroepen en vogelwerkgroepen, dragen op veel verschillende manieren bij aan het succes. In totaal werken jaarlijks zo'n 100 vrijwilligers mee aan Beleef de Lente. Zonder hen kan het evenement niet bestaan. Vogelbescherming blijft te allen tijde eindverantwoordelijk voor Beleef de Lente.
Om Beleef de Lente mogelijk te maken gebruiken we webcams, computers, vele meters bekabeling, switches, modums en diverse internetverbindingen. Het streamen van de beelden en mogelijk maken van het afspelen van filmpjes op de website van Beleef de Lente is ook een sterk staaltje techniek. Door de vele livestreams, grote hoeveelheid videoclips – beide van hoge kwaliteit (resolutie) – en de miljoenen kijkers is het dataverbruik zeer hoog. Het dataverbruik in 2017 bedroeg 780 TB (780.000.000 MB).
Nee. De camera’s worden alleen geplaatst bij vogelsoorten die daar geen last hebben. Als er risico op verstoring is door de camera’s, plaatsen we ze niet. Dankzij de deskundige inbreng en hulp van de vrijwilligers van de soortwerkgroepen weten we precies waar en hoe we een vogel in beeld kunnen brengen. We installeren de camera’s ook altijd voordat het broedseizoen begint. Zo kan de vogel, als hij een nestplek uitzoekt, wennen aan de aanwezigheid ervan.
Het auteursrecht (c) van alle beelden van Beleef de Lente (in de vorm van livestreams, videoclips, screenshots, enz) ligt bij Vogelbescherming Nederland en haar in Beleef de Lente samenwerkende partners. Ook opnames met screen grabbers van Beleef de Lente beelden vallen onder het auteursrecht.
Live streams, videoclips, en beelden (in welke vorm dan ook) van Beleef de Lente mogen niet zonder toestemming van Vogelbescherming Nederland worden overgenomen in enigerlei vorm (zoals op websites van derden). Toestemming voor het overnemen of gebruik van beelden kun je verkrijgen door contact op te nemen met het servicecentrum van Vogelbescherming. Na het verlenen van toestemming dien je bij de beelden altijd de naam van Vogelbescherming Nederland te vermelden met bronvermelding (dat kan een hyperlink zijn).
De vele honderden blogs die je kunt lezen op Beleef de Lente zijn vrijwel allemaal geschreven door vrijwilligers. De inhoud is normaal gesproken in lijn met de standpunten van Vogelbescherming Nederland, maar kan daar in bepaalde gevallen van afwijken. Het betreft dan de persoonlijke mening van de auteur.
De vogels voor de camera zijn wilde vogels, die zelf hun voedsel zoeken, nestplaats bouwen of zoeken en hun jongen groot brengen. De vogels die in nestkasten broeden, doen dat omdat de natuurlijke broedholtes in oude bomen of gebouwen steeds schaarser worden. Wij plaatsen de vogel niet in de kast, de vogel bepaalt waar hij broedt en wat hij eet. Dat is de vrije natuur, en Vogelbescherming laat via Beleef de Lente zien wat er tijdens het broedseizoen in de vrije natuur kan gebeuren.
Vogelbescherming kiest ervoor om de natuur haar gang te laten gaan en niet in te grijpen in natuurlijke processen. Ook al kan het emotioneel zijn om te zien dat een vogel het moeilijk heeft of sterft. Maar wat voor de camera’s van Beleef de Lente te zien is, kan in principe in elk ander nest ook gebeuren zonder dat we daar weet van hebben.
Voor onderzoek naar het leven van vogels is het nodig om hun levensloop te kunnen volgen. Een van de methoden om dit te doen, is jonge vogels een ring met een unieke code om hun poot te doen. Elke keer dat de vogel later gezien wordt door vogeltellers en onderzoekers, wordt de code doorgegeven en geregistreerd. Zo krijgen we zeer waardevolle informatie over onder meer verspreiding, broedsucces en leeftijd, met als uiteindelijke doel dat we deze soorten beter kunnen beschermen.
De soortwerkgroepen die vogels ringen, hebben daartoe allemaal de benodigde vergunningen. Vogelbescherming staat hier achter en staat toe dat sommige vogels ten tijde van Beleef de Lente een ring krijgen. Het ringen doet geen pijn en duurt zo kort mogelijk, waardoor verstoring tot een minimum wordt beperkt. De vogels ondervinden heel weinig last van de ring.
Dat kan op twee manieren. Je kunt je registreren om bijvoorbeeld berichten te plaatsen in het Clubhuis. Op die manier kun je 'praten' met andere geregistreerde kijkers. En je kunt ook vragen stellen en filmtips doorgeven. Daarnaast draait Beleef de Lente voor een belangrijk deel op de tomeloze inzet van veel vrijwilligers. Lees hier meer over hoe je vrijwilliger van Beleef de Lente kan worden.
Geniet je ook zo van de vogels van Beleef de Lente? Beleef de Lente is gratis, maar kost wel geld. Al meer dan 1000 mensen hielpen mee om Beleef de Lente voor iedereen die dat wil gratis toegankelijk te houden. Help je ’n tikkie mee? Zodat duizenden fans zoals jij dagelijks de mooiste vogelavonturen kunnen meebeleven.
Ja, ik help een Tikkie mee voor Beleef de Lente.
Kijk voor andere manieren waarop je vogels kunt helpen op Help mee.