Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Verhongert vrouw steenuil?

Ronald van Harxen, STONE | zondag 14 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 158x

Een mooie sensationele kop doet het altijd goed. Stel dat ik had gekopt: Prooiaanvoer op peil. Tien tegen een dat veel minder mensen doorklikken om de rest te lezen dan bij de eerste kop. Dit soort boulevardpersachtige trucjes kennen wij als bloggers inmiddels ook. Vandaar: Verhongert vrouw?

Waar blijven de muizen?

Als er een ding is waar u zich als kijker zorgen om maakt, dan is het wel de prooiaanvoer. Het is al een tijdje geleden dat de laatste muis binnengebracht werd en dan zijn bezorgde opmerkingen niet van de lucht: "Ze ziet zo bleekjes" en "Ze lijkt wel afgevallen, ze floept nu wel heel makkelijk door de invliegopening." Man wordt aangespoord zich nu eindelijk eens als een échte 'machtige jager' te gedragen.

De prangende vraag is dus: verhongert vrouw steenuil langzaam maar zeker en kijken we zo meteen naar een geraamte op eieren?

Kwiek als altijd

Dankzij de niet aflatende inspanningen van ons telteam dat zich onversaagd door een niet aflatende stroom hoppen en gebroken bestanden heen heeft geworsteld, kan ik geruststellend antwoorden: nee, mevrouw verhongert niet! Waarschijnlijk had u dat zelf ook al geconstateerd. Immers, ze zit nog altijd kwiek op de eieren, draait zichzelf en de eieren regelmatig om, maakt nu en dan een nachtelijk uitstapje en snauwt met enige regelmaat haar man toe dat ie boodschappen moet gaan doen. Kortom ze doet alles wat een steenuil van haar geslacht en leeftijd geacht wordt te doen. 

84+

Maar dat is de buitenkant. U wil vast ook weten hoe het aan de binnenkant gaat, met andere woorden: hoeveel prooien krijgt ze aangereikt van haar lief? Welnu: vanaf 26 maart, toen ze het eerste ei legde, tot en met afgelopen vrijdag - dat zijn 18 dagen - zijn dat er welgeteld 84. Larven voeren met 50 stuks de ranglijst aan, op ruime afstand gevolgd door rupsen met 13 exemplaren. Voor de rest: 5 onduidelijk, 4 vlinders, 3 insecten, 6 ware muizen en 2 woelmuizen. En dan natuurlijk de forse prooi van 11 april. Dat zou zo maar eens jonge rat kunnen zijn geweest. Dat zet zoden aan de dijk! Tel daarbij de prooien op die ze eerste 14 dagen ongetwijfeld zelf heeft gevangen en de hapjes die ze tijdens haar nachtelijke uitstapjes krijgt aangereikt - en misschien zelf vangt - en we kunnen constateren dat wel snor zit (wat een leuke woordspeling, vindt u niet?) met de binnenkant.

Muizen en meikevers

Momenteel wordt er al volop gemaaid en zodra dat rond het erf gebeurt waar de kast hangt, gaan we ongetwijfeld ook weer de nodige woelmuizen zien. En zo niet, korstjes is ook brood zeiden mijn ouders vroeger. Larven en rupsen - je hebt er wat meer van nodig, zeker, dat is waar - vullen ook de gaatjes. En met het weer van vandaag gaat het vast niet lang duren voordat ook de meikevers zich weer gaan vertonen. Komt dat zien! 

Geluksvogels

Ben u begunstiger van STONE, de Oehoewerkgroep (OWN) of heeft u een abonnement op Uilen, dan behoort u tot de geluksvogels: dan valt komende week Uilen 13 bij u op de deurmat. Vandaag hebben beide organisaties namelijk met vereende inspanning bijna 800 stuks in een envelop gedaan, adressticker erop geplakt, port betaald erop gestempeld en naar de post gebracht. Dat betekent dat er nog slechts een 100-tal over zijn voor spijtoptanten. Mocht u tot uw schrik bedenken dat u nog geen lid van STONE of de OWN bent, en dus Uilen 13 niet ontvangt, dan is snel handelen een vereiste. Bestelinformatie vindt u op www.steenuil.nl. Morgen kan het te laat zijn!

De geweldige foto die de omslag siert (let wel: geen trucage!), is gemaakt door Pauline van Marle, een dame met meer zitvlees dan een gemiddelde steenuilenvrouw. Dit soort foto's dwing je alleen maar af met enorm veel geduld, liefde en klasse (en een klein beetje geluk). En dat zijn precies Paulines kwaliteiten!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs