Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Tjif-tjaf, het begin is er…

Peter de Vries, NIOO | zondag 24 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1014x

Ik zal vast niet de enige zijn die de afgelopen dagen de eerste zingende Tjiftjaf van 2019 mocht noteren. Zelf had ik m’n eerste op woensdag 20 maart. Elk jaar opnieuw is dit een geluksmomentje, net als bijvoorbeeld de eerste boerenzwaluw, fitis en gierzwaluw. Het voorjaar gaat beginnen (-:
foto: Henri Bouwmeester

Dat geldt eigenlijk ook wel voor onze Beleef de Lente koolmezen. Daarvoor begint de lente toch ook heel langzaam. Het zou fijn zijn – Bernice heeft daarin groot gelijk – als we twee nesten zouden kunnen volgen, eentje in de echte koolmezenkast en de andere in de spreeuwenkast. Alhoewel de ontwikkelingen min of meer gelijk verlopen zie je toch ook regelmatig dat deze uiteenlopen. ‘Het ene nest is het andere niet’ zou je op z’n Cruijffiaans kunnen zeggen.

Een goede collega van mij kon het niet laten en heeft de afgelopen week al een eerste ronde gelopen, 70 kasten heeft hij gecontroleerd. Van deze kasten was een kwart bezet met het (pimpelmees)nest op de foto bij dit blog als de meest vergevorderde.

Het feit dat een kwart van alle nestkasten die mijn collega controleerde bezet zijn past in het patroon van een steeds warmer wordend klimaat. Sterkere temperatuurschommelingen sturen deze ontwikkeling. Temperaturen die plotseling stijgen zorgen ervoor de (kool)mezen het ineens ‘op de heupen’ krijgen en masse beginnen met nestbouw. Toch moeten we niet vreemd opkijken dat als het weer kouder gaat worden (en dan vooral ’s nachts) het allemaal weer wat inkakt. Volgende week gaat ’s nachts de temperaturen weer naar beneden, dus het is de vraag hoe het dan verder gaat met de nestbouw. In de eilegfase is dit het typische patroon dat legpauzes veroorzaakt.

Het blijft allemaal heel erg fascinerend en spannend. Hoe het met deze twee beginnende nesten gaat aflopen weet gelukkig niemand. Het is hoe dan ook bijzonder om in twee kasten met elk een koolmezennest  te kunnen kijken. Wij als bloggers blijven het allemaal op de voet volgen, hopelijk blijven onze trouwe nestkastkijkers hierbij niet achter!

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs