Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming
Caroline Walta, STORK | zondag 2 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1183x
- één grijskleurige ring (=metaal) om de linker of rechterpoot. Deze is rond en er staat een nummer op. Het gaat om 2x hetzelfde nummer, iets versprongen, zodat het van verschillende kanten te zien is. De naam van het ringstation staat er in kleine letters op. Voorbeeld: Arnhem Holland 1398.
- één zwarte ring (=kunststof) om de linker of rechterpoot. Deze heeft platte vlakken en er staat een code op van 5 tekens, een combinatie van cijfers en letters. Het gaat om 4x (op elk vlak) hetzelfde nummer, zodat het van verschillende kanten te zien is. De naam van het ringstation staat er in kleinere letters op, maar ook groter als landcode. Dit type ring noemen we ELSA-ring Voorbeeld: NLA (code voor Nederland) 2E618.
- twee ringen (één van metaal of ELSA en één of meerdere van gekleurd kunststof) meestal aan iedere poot afzonderlijk. De kleurring maakt de vogel extra herkenbaar. Ze worden gebruikt voor specifieke onderzoeken en projecten. Er bestaan verschillende kleuren en cijfer/letter-combinaties. Voorbeeld: op de foto staat een ooievaar uit België met kleurring zwart 074.
Trek je er wel eens op uit met je verrekijker? Let dan eens op de poten, een melding over waar en wanneer een geringde vogel is gezien, is heel erg welkom. Je levert zo een bijdrage aan de internationale onderzoeken naar vogels. Meer lezen? Neem een kijkje op www.vogeltrekstation.nl
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..