Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Nog heel even in hun ei

Margot de Kam | woensdag 15 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1033x

De eieren worden al vier weken bebroed. De kuikens zijn bijna klaar om eruit te kruipen. Het worden zowel voor de slechtvalken als voor ons kijkers spannende dagen de komende week.
Foto: http://www.falcoperegrinus.eu

Licht en geluid

Vanaf 21 dagen gaat het kuiken in het ei geluidjes met het snaveltje maken. Nog niet piepen dus, maar zacht knappen en knarsen. En ze worden gevoelig voor geluid van buiten. Ze bewegen ook. Dat kunnen de ouders voelen aan hun broedvlek. Wij horen en zien ook dat ze de eieren steeds met geluidjes begroeten. Er is voortdurend contact tussen de ouders en de kuikens in de eieren.

Ondertussen zijn de kuikens zo’n beetje af. De laatste dagen zijn hun botten uitgehard. En ook de snavel en de nagels.

Het huidje heeft een dun donslaagje gekregen. Er is nog maar weinig ruimte in het ei over.

Rond de dertigste dag worden de kuikens in het ei ook al gevoelig voor licht, ze maken oogbewegingen, maar komen wel met nog dichte ogen uit het ei. 

Op de snavel groeit het eitandje, dat straks gebruikt gaat worden om de schaal te doorboren.

 

Wat is er nu nodig om uit het ei te kunnen komen?

Het kuiken heeft de laatste dagen een enorme nekspier ontwikkeld. Deze moet hij gebruiken om het kopje omhoog te bewegen om met de eitand de schaal te breken. Het opheffen van het kopje gebeurt vanaf de 26e dag.

Onder invloed van hormonen en gaswisseling in het ei trekken de spieren samen zodat het proces van uitkomen begint. In het ei is een luchtkamer ontstaan. Het kuiken prikt met de eitand eerst het vlies naar die luchtkamer aan. Als dat is gelukt kan het voor het eerst ademen, nog helemaal omgeven door de schaal. Maar met het ademen, piept het ook! De ouders horen dit en maken enthousiast geluidjes terug. En wij kunnen de piepjes hopelijk ook horen.

Zodra de luchtkamer is aangeprikt is het  24 tot 48 uur hard werken voor het kuiken om de eischaal aan te pikken. Het nekje wordt met tussenpozen op en neer en heen en weer bewogen om de eischaal door te zagen. Het eerste gaatje dat we kunnen zien wordt pip genoemd. In het engels heeft men daar gemakkelijk 1 woord voor. Het uit het ei kruipen heet hatch. Als het eerste gaatje, de pip, gemaakt is, duurt het vaak nog uren van draaien keren en afzetten met vleugels en pootjes voordat millimeter voor millimeter de schaal met het eitandje is doorgezaagd.

De vrouw zal zoveel mogelijk bij haar eieren willen blijven, zij merkt precies hoever het is. Zij zal erbij zijn als het kuiken uit het ei kruipt. We zullen zien dat de man als een nerveuze vader heel vaak zal komen kijken.

Wij gaan op pip- en hatchwatch.

Het worden hele leuke spannende dagen.

 

Met dank aan Froona Veldhuis die ons zoveel informatie heeft nagelaten.

hatch! let op de eitand Foto: http://www.falcoperegrinus.nl/

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs