Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Kerkuil veer en braakbal, Albert Fopma

Door Albert Fopma
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Kerkuil als huisdier ?

Albert Fopma, Kerkuilenwerkgroep Nederland | donderdag 25 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1732x

Als je veel naar de Harry Potters hebt gekeken dan zou je kunnen denken dat uilen ideale huisdieren zijn. Je kunt ze zelfs de post laten bezorgen. Het is echter absoluut geen huisdier, maar een inheemse beschermde wilde vogel.

De Kerkuil is op grond van de Wet natuurbescherming (Vroeger de Flora- en faunawet) een beschermde diersoort. Je mag dus niet zomaar een Kerkuil als huisdier nemen. Alleen onder zeer strikte voorwaarden worden er ontheffingen verleend om Kerkuilen in gevangenschap te houden, maar dat maakt ze nog niet tot een geschikt huisdier.

Een kerkuil moet veel muizen of vogels (eendagskuikens)  eten om te kunnen groeien, daarnaast heeft een Kerkuil een zeer ruime volière nodig waarin hij/zij goed kan rondvliegen. En hij moet donkere hoekjes hebben om weg te kunnen kruipen.  Buiten los laten vliegen is verboden !  Overigens mogen alleen in gevangenschap geboren vogels gehouden worden. Het gebruik van wilde vogels of eieren is streng verboden.

De Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland en Vogelbescherming Nederland zijn tegen het houden van Kerkuilen in gevangenschap. Gelukkig biedt Beleef de Lente de mogelijkheid om volop te genieten van echte in het wild levende kerkuilen.  

Toch een 'eigen'Kerkuil ? Dat kan.

Het Fryske Gea geeft je de mogelijkheid om één van haar kerkuilen een naam te geven. Lees meer in de Drachtster Courant.http://www.drachtstercourant.nl/nieuws/86771/fryske-gea-vraagt-namen-voor-de-zes-uilskuikens-van-kerkuil-baukje/

 

  


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs