Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Toon alle blogs & vlogs

Het Jaar van de Torenvalk

Linda Persoon | vrijdag 4 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 26x

2025 is uitgeroepen tot het Jaar van de Torenvalk! Zeker niet onterecht, want hoewel deze geweldige vogel natuurlijk sowieso zijn eigen jaar verdient, heeft de torenvalk het ook zwaar en kan zeker wat extra aandacht gebruiken.

DDT

In de periode na de Tweede Wereldoorlog was de torenvalk de meest voorkomende roofvogel van ons land.
Maar door de invoering van het landbouwgif DDT (voluit; DichloorDifentylTrichlooretaan) nam het aantal torenvalken rap af.
Vreemd, want DDT is in principe onschadelijk voor vogels en zoogdieren.
Het gif kwam in de lichamen van insecten en op gewassen die werden gegeten door muizen. De muizen werden weer gegeten door torenvalken en zo kon een ophoping van DDT in de torenvalklijfjes ontstaan. En dát is wel schadelijk.
Een hoge dosis DDT zorgt bij vogels voor verminderde vruchtbaarheid en te zachte eischalen.
Hierdoor nam het broedsucces in de jaren ’50 en ’60 flink af.

Milieuvriendelijk

Sinds 1971 is DDT verboden maar nog steeds terug te vinden in onze bodem. Wormen die in de grond leven nemen het op en worden gegeten door vogels, waardoor het gif zich nog steeds in de lichamen van dieren kan ophopen.
Heb je in of om je huis te maken met ongedierte of onkruid? Denk dan even goed na welk middel je wilt gebruiken om hier vanaf te komen, een gif blijft nog decennia lang aanwezig in het milieu. Onderzoek dus eerst of je een milieuvriendelijk alternatief kunt vinden.

Rode Lijst

Ook nu heeft de torenvalk het nog niet makkelijk en staat zelfs op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. Door de industrialisering van onze landbouw is het boerenland minder geschikt jachtgebied geworden voor torenvalken waardoor er te weinig voedsel is.
Ook heeft de torenvalk het zwaar met Grote Neef, de buizerd, die letterlijk en figuurlijk meer ruimte in neemt. De torenvalk delft hierin het onderspit.

Onderzoek naar de torenvalk

Kortom, genoeg redenen dus om 2025 tot het Jaar van de Torenvalk uit te roepen!
In samenwerking met Sovon Vogelonderzoek organiseren we een telling waarmee we in kaart willen brengen waar de torenvalk te vinden is. Wil je hieraan deelnemen en meer informatie over de telling vind je op de website van Jaar van de Torenvalk.

Bedankt Postcode Loterij!

En dan is er ook heel goed nieuws. De jaarlijkse bijdrage die Vogelbescherming ontvangt dankzij deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, werd onlangs verhoogd naar 2,5 miljoen euro. Dankzij dit geld kunnen we veel van ons beschermingswerk voor vogels uitvoeren. 
Zo kan hierdoor bijvoorbeeld op kansrijke plekken het leefgebied van de torenvalk worden verbeterd door nestkasten te plaatsen, takkenrillen en muizenruiters te plaatsen voor muizen en worden gewerkt aan het behouden en verbeteren van het landschap.
Lees hier wat er nog meer met dit bedrag wordt gedaan.
Deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, heel erg bedankt!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs